Društvo

Puna ravnopravnost, bolje i tolerantnije društvo nakon usvajanja zakona

U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Nišu je, nakon Beograda, Novog Sada i Kragujevca održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti, a 3. jula ovaj nacrt će biti predstavljen u Novom Pazaru.

„Materija koju bi trebalo da reguliše Zakon o rodnoj ravnopravnosti od izuzetne je važnosti za Republiku Srbiju, istakla je dr Stana Božović državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodala da to podrazumeva preuzimanje brige u preventivi i suzbijanju svake vrste diskriminacije i ostvarivanja ravnopravnosti i jednakosti, kao i zaštite ljudskih prava.

Sprečavanje diskriminacije žena prilikom zapošljavanja, pravo na jednaku zaradu, napredovanje i usavršavanje, zabrana medijima da podstiču predrasude i stereotipe prema ženama, samo su deo onoga što nudi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Nacrtom zakona se podigla i lestvica više za političke stranke, budući da se predviđa da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola. Na posvećenost ovim ciljevima obavezuje nas Ustav Republike Srbije kao i različite međunarodne konvencije iz sfere zaštite ljudskih prava kojima smo kao država pristupili.

O pojedinim odrednicama nacrta zakona govorile su Nina Mitić, v.d. pomoćnica ministra, dr Biljana Stojković, viša savetnica, Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti (MRZBSP) i prof.dr Nevena Petrušić, nacionalna ekspertkinja za rodnu ravnopravnost.

U ime grada Niša učesnike javne rasprave pozdravio je prof.dr Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša a zatim su o značaju usvajanja novog zakona i stanju rodne zastupljenosti u Nišu i opštini Palilula govorile Sanja Jeftić Branković, odbornica u Skupštini Grada Niša i članica Ženske odborničke mreže i Adriana Anastasov, predsednica Skupštine Gradske opštine Palilula. U radu ovog skupa je učestvovao i Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opšštine Palilula.

Cilj novog zakona o rodnoj ravnopravnosti jeste da se dostigne puna ravnopravnost i bolje i tolerantnije društvo u Srbiji. Strateška dokumenta i akcioni planovi zahtevaju ne samo monitoring, evaluaciju, jasno zacrtane i merljive ciljeve, nego i odgovornost za njihovo sprovođenje, zaključili su učesnici javne rasprave o nacrtu zakona održanoj u Nišu.

Rok za prijem predloga, mišljenja i sugestija o Nacrtu zakona je 5. jul, a u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja očekuju da će zakon ući u skupštinsku proceduru krajem ove godine. (D.V)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com