Sport

Prva akcija planinara u ovoj godini, uspon od Niške Banje do Crnog kamena

Prva akcija Planinarskog društva “Preslap” u 2022-oj godini biće organizovana u nedelju, 16. januara 2022. godine, u neposrednoj okolini Niške Banje – uspon na vrh Crni kamen (drugi naziv je Presklan), visok 867 metara.

Lagana staza na Suvoj planini, dužine 12 km u oba pravca, vodiće učesnike akcije od fontane u centru Niške Banje preko uzletišta za paraglajdere i “sokolovog puta”, do vrha Crni kamen. Staza je dobro obeležena i često je posećivana od strane planinara. Na stazi će biti i snega, ali to neće predstavljati težu prepreku, ističu planinari.

“Crni kamen ili Presklan (867 m) je prvi istaknutiji vrh Suve planine, kada se njen venac i potkovica posmatraju iz pravca jugozapada. Crni kamen se nalazi malo iznad Niške Banje, do njega vodi obeležena staza, u početku nešto strmija kada kada prati staze za oporavak banjskih gostiju, a kasnije ravnomerna. Staza uglavnom vodi kroz gustu šumu, a na par mesta izlazi na vidikovce, sa kojih se lepo može videti najviši deo Suve planine sa jedne strane, a sa druge Niška Banja i grad Niš. Prvi vidikovac je na donjem uzletištu za paraglajdere, na izlasku iz šume i “staze zdravlja”, a drugi vidikovac je gornje uzletište za parglajdere, na raskrsnici puteva za Rautovo i Koritnjak”, objašnjavaju u ovom Planinarskom društvu.

Foto: PD “Preslap”

Iz Planinarskog društva “Preslap” pozivavaju planinare i građane, da učestvuju na ovoj akciji. Okupljanje je 16. januara u 9 sati izjutra kod fontane u Niškoj Banji. Do Niške Banje može se doži vlastitim prevozom, a može i javnim gradskim prevozom, linija MIN-ovo naselje – Niška Banja, polazak u 07:58 sati.

Očekivano vreme završetka akcije, odnosno očekivano vreme silaska sa Crnog kamena u Nišku Banju je u 15:30 sati, te oni učesnici, koji na akciju dolaze gradskim prevozom, mogu da se ukrcaju u autobus koji iz Niške Banje polazi u 15:58 sati.

Foto: PD “Preslap”

“Za uspon na Crni kamen potrebna je kvalitetna planinarska obuća,preporučuju se štapovi za hodanje, radi lakšeg kretanja, a radi zaštite obuće od vlage, preporučuje nošenje kamašne. Obući se valja slojevito, gde će gornji sloj odeće činiti dobra jakna, a ispod pantalona odeće dobro je imati i aktivni donji veš. Od kuće poneti hranu za nekoliko sati boravka u prirodi, par sendviča i slatkiše, a vodu poneti barem litar i po.”

Foto: PD “Preslap”

Za ovu akciju nije potrebno posebno prijavljivanje, već treba samo doći u Nišku Banju, na zborno mesto. Za dodatne informacije i savete oko akcije, staze, odeće, obuće… na raspolaganju su vodiči akcije: Miroslav Dokman, telefon: 062205977, i Uglješa Đorić, telefon: 066227890.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com