Virus KoronaZdravlje

PROFESOR DR MILORAD JERKAN: Odlikovanje je namenjeno svim radnicima Doma zdravlja

Nagradu koju mi je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio na Dan državnosti velika je satisfakcija za mene, a posebno iz razloga jer me je za ovo priznanje predložio sam ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar koji jeuzeo u obzir rad Doma zdravlja u poslednjih nekoliko godina, a posebno za vreme kovida, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu.

On je ukazom predsednika Aleksandra Vučića odlikovan Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Kovid 19. Dom udravlja je, podsećanja radi, dobitnik i ovogodišnje najznačajnije nagrade koju dodeljuje Grad Niš „11.januar“.

„Odlikovanje je namenjeno svim radnicima Doma zdravlja Niš zato što su oni 12 meseci zajedno samnom mukotrpno radili. Uspeli smo mnogo puta da sprečimo da dođe do mnogo teže situacije nego što je bila i koja je mogla da se desi u našem gradu. Uspeli smo da mnoge ljude spasimo, da stvorimo stabilnost i sigurnost među našim sugrađanima.Posebno smo sa vakcinacijom postigli maksimum i bili jedan od najboljih gradova u Srbiji prema broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika. I danas smo to“, sa ponosom ističe profesor dr Milorad Jerkan.

Foto: V.P.

I još jednom ističe da je nagrada koja je njemu uručena nagrada svih radnika Doma zdravlja Niš počev od njega samog do hegijeničara.

„Ova nagrada pripada i lekarima i sestrama i vozačima i tehničkom osoblju. Ja sam samo personifikacija kao direktor. Možda se u tom trenutku i smatralo da treba da dobijem tu nagradu i ja se zahvaljujem, ali opet kažem, da pored nagrade „11.januar“ Grada Niša, koju je dobio Dom zdravlja i ova nagrada koju sam ja dobio od predsednika države Aleksandra Vučića, koga izuzetno poštujem i cenim, pripada svim radnicima zdravstvene ustanove na čijem sam čelu“, naglašava Jerkan.

Kao i svaka i ova nagrada čoveka čini ponosnim ali je istovremeno i obavezujuća. Primiti ovako veliko priznanje znači da, i kada prođe korona, Dom zdravlja nastavi jednako dobro da radi kao i sada.

„Mislim da je i ova nagrada kao i nagrada „11.januar“ posledica jednog dužeg perioda od nekih pet do šest godina rada u preventivnoj zaštiti naših sugrađana.Moja osnovna intencija je bila tada, a i sada je, lepo je dobiti nagradu ali uvek treba raditi na tome da se radi još bolje jer uvek ima mesta za to. Da se nešto bolje organizuje, da se nešto inovira da se pomogne sugrađanima koji u ovom trenutku još nemaju sekundarni nivo zdravstvene zaštite“, ističe profesor dr Milorad Jerkan.

Foto: V.P.

Osvrnuo se i na zakonske promene u zdravstvu koje se pripremaju.

„Sada predstoji period zakonskih promena u zdravstvu koje moramo maksimalno da podržimo. Doći će do spajanja bolnica i Domova zdravlja, gde će se neke strukture ukrupnjavati baš iz razloga da Domovi zdravlja preuzmu svu odgovornost za primarno sekundarni nivo zdravstvene zaštite dok će klinički centri, odnosno tercijelni nivo, preuzeti najteže pacijente. Tako ćemo i zakonski smanjiti troškove u zdravstvenim ustanovama jer mi već radimo poso sekundarnog nivioa. Naše pacijente ne šaljemo kod interniste jer ih imamo 9, a imamo i 7 očnih lekara, 7 otorinolaringologa , 4 psihijatra… Najveći smo Dom zdravlja i imamo preko 4000 lekara i mi to sebi možemo da priuštimo, ali ima i manjih domova zdavlja koji ne mogu to ne mogu a u sklopu imaju i dom zdravlja i bolnicu. Njihovim spajanjem dobiće se na velikoj uštedi jer će ti ljudi moći da rade i na jednom i na drugom mestu“, objašnjava dr Milorad Jerkan.

Suštinski, Zakon je veoma dobar a njegovo usavršavanje i dorađivanje trajaće do 2035. godine. Javna rasprava će trajati 15 godina kako bi se našlo najbolje rešenje, ističe Jerkan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Kakva bruka i sramota. A to sto mu je radnik odlikovan istom medaljom? Njega ni da pomene! Nije ovo nagrada Doma zdravlja jer u Domu postoji jos jedna odlikovana osoba samo sto on to ne zeli niti da prizna a kamoli da pomene, Boze sacuvaj. Nije taj covek nikoga spasio, ni jedan pregled nije uradio, obuce skafander da ode sa se slika i izadje, samo u medijima ga ima i toliko.Sramota za Nis sramota za Dom zdravlja. Na sta si spao Jerkane

    1. Verovatno ga zato svi traže jer je daleko najbolji među najboljima u svojoj branši sportskih lekara.Njegova diploma nije kupljena već zaslužena vrednim radom, trudom, mukom i učenjem. Od ranog detinjstva se sam sa svoje dve sestre borio bez roditelja, bio je maloletan kada su roditelji umrli, i sada je postao ovo sto jeste. I zato, molim vas, ne vređajte druge, ako vi nemate čime da se podnosite ne umanjuje vrednost drugog koji ima znanje i to na zavidnom nivou a i mogućnosti da to primeni u praksi i ko je veoma cenjen kod nas.

      1. To niko osporio nije u pitanju je njegova ljudskost koja se meri u promilima, i drugi imaju teske zivote pa ne kukaju kao on. Ostvarena sam ja dovoljno, ali nisam iskompleksirana kao gospodin koji ne zeli ni da pomene da je radnik firme ciji je direktor takodje odlikovan i to istom medaljom.To samo govori da je doticni nula od coveka a dr moze da bude kakav zeli za to mnogo briga.

      2. Њега је Прокоповић промовисао у професора на непостојећем факлтету. Јеркан и професор? Аман људи, где то има? Да, има у Србији! Где објвљује научне радове, где предаје, по којим књигама? Све је ово фарса за широке масе.

  2. Bolje da mu je AV urucio resenje za penziju u koju je vec davno trebao da ode, a da prime nekog mladog lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com