Društvo

Producent Oliver Paunović uručio je nagradu za životno delo prof. dr Aleksandru Kerkoviću

Profesoru dr Aleksandru Kerković danas je i zvanično uručena nagrada za životno delo koju je dobio na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru. Nagradu mu je u Niš doneo producent i član žirija Oliver Paunović.

Profesor nije krio zadovoljstvo, ali je skromno istakao da ova nagrada koliko pripada njemu, toliko i fakultetu koji je osnovao.

“Profesor Kerković je iškolovao desetine generacija nastavnika i profesora fizičke kulture. Košarkašku igru je doneo iz nemačkog zarobljeništva. Trenirao je Koraća, Pešića, Kićanovića, Obradovića… Za vreme svog rada objavio je oko 500 knjiga. Za stoti rođendan objavio je novu knjigu.”, piše u obrazloženju žirija.

Nije očekivao da će dobiti jedno od najvećih priznanja, ali kaže da mu je drago što je ono stiglo baš iz Zlatibora, mesta za koje je mislio da će živeti na kraju života.

“Moja osnovna ideja je bila još kao dete da ću na kraju živeti na Zlatiboru. Međutim, sticajem raznih okolnosti, nisam uspeo da realizujem tu želju. Samim tim što sam dobio ovu nagradu ja se osećam sada kao da sam vaš sugrađanin. Zato vam od srca zahvaljujem, a moje misli su okrenute prema Zlatiboru, jer znam da tu uvek mogu da dođem i da možda prisustvujem nekom košarkaškom turniru. Moja obaveza će biti i Zlatiboru i svima vama da i dalje radim na košarci i da naša košarka bude i svetskog i jugoslovenskog karaktera”, istakao je prof. Kerković.

Nagrade za životno delo i posebno priznanje na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma koji se održava na Zlatboru, dobila su trojica Nišlija, proslavljeni rukometni golman Zoran Tuta Živković, prof. dr Aleksandar Kerković  i doajen sportskog novinarstva Tomislav Santrač.

„Srećan sam što su čak tri velika priznanja došla u Niš. Ovi ljudi su zaslužili nagrade, zadužili Niš i ostavili nama u amanet da negujemo i volimo sport ovde na jugu kako samo mi umemo. Velika su ovo imena ne za Srbiju već za čitav Balkan. Drago mi je da smo im na festivalu sportskog filma odali priznanje za njihov rad i nesebično davanje“, rekao je Oliver Paunović, filmski producent.

Organizator Festivala je udruženje Međunarodnog sportskog filma Zlatibor pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com