DruštvoEkonomija

PREDUZETNIČKA PRIČA: Porodica iz Niša 20 godina ručno pravi cipele koje se nose godinama

Ručno rađenu kožnu modnu i radnu obuću porodica Nenadović iz Niša pravi duže od 20 godina. Otac Dragan osnovao je firmu „Kanin doo“ 1994. godine, a sin Nikola preuzeo je porodičnu firmu, nastavio i unapredio posao koji je otac započeo.

Dragan je nekada bio komercijalni direktor kožare Cibalija u Vinkovcima u Hrvatskoj i godinama je radio u kožarstvu. Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji porodica Nenadović se preselila u Niš. Posla nije bilo pa je Dragan rešio da uz pomoć poznanika iz Srbije krene sa trgovimom zaštitne opreme, a kako je radio u kožarstvu rodila se ideja da počne i svoju proizvodnju cipela.

„Pošto je tadašnja Leda imala saradnju sa Cibalijom, Dragan je sa ljudima iz Lede uspeo da organizuje proizvodnju, koja je funkcionisala dok nije došlo do zatvaranja pogona Lede. Nakon toga jedino rešenje je bilo da pokušamo da krenemo sami u proizvodnju. Počeli smo sa nekoliko mašina u porodičnoj garaži a montaža je rađena u malom objektu u blizini koji smo uzeli u zakup“, priča Nikola.

Mašine su u početku uglavnom bile polovne a sa godinama sve više se ulagalo u proizvodnju pa su izgradili i novi objekat kako bi proizvodnju mogli da organizuju na jednoj lokaciji.

Nikola kaže da je njegov otac i danas aktivan u firmi jer vodi program zaštitne obuće i trgovinu zaštitnom opremom dok su se on i supruga  posvetili ženskoj i muškoj modnoj obući.

„U početku smo krenuli da proizvodimo samo mušku modnu obuću ali početi proizvodnju novih modela nije bilo lako jer je iziskivalo  dosta sredstava, vremena i živaca. Bilo je potrebno prvo odrediti kakve modele želimo da radimo, da se ti modeli osmisle, da se uloži u kalupe, kožu, alate i sve što je potrebno da se posao razvija. Posle nekoliko godina rada i razvoja muških modela, počeli smo da radimo i  žensku liniju. Ovo je bilo malo lakše, jer je već postojala uhodana proizvodnja muškim modela, pa je prelazak na žensku bio brži“, objašnjava Nikola.

S obzirom da je njegov otac ranije započeo proizvodnju radne obuće, neke mašine su već imali ali je bilo neopohodno uložiti u ideju i kreativan dizajn kao i nabavku kvalitetne kože i druge prateće opreme.

Opširnije na BizLife

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com