Obrazovanje

Pred osmacima onlajn test iz matematike. Platforma juče pukla

Nastavlja se probno polaganje male mature na daljinu. Pred osmacima danas je onlajn test iz matematike. Oko 3.500 malih maturanata u Nišavskom okrugu polagaće probni test danas.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo rekao je da probni test u Nišu polaže oko 2.500 đaka.

Juče su mali maturanti probali test iz maternjeg jezika i svi zajedno su zaključili da mala matura mora da se doradi. Onlajn test iz maternjeg jezika juče je preko digitalne platforme “Moja učionica” funkcionisao do podneva. Posle toga maturanti kažu da nije bilo moguće ulogovati na platformu.

“Stranica sa pitanjem se otvara minimum 45 sekundi, što je četvrtina prosečnog vremena predviđenog da se odgovori na jedno pitanje. Tu je i određeni broj šarolikih poruka tipa “502 Bad Gateway”, “Mreža je izgubljena”,… a onda osvežavanje i novo čekanje. Nema čak ni tajmera za proteklo vreme testa. Nije od značaja, ali da kažem da je Internet paket koji koristimo 300Mbps”, rekao je Niškim Vestima jedan roditelj.

 

On je napomenuo da je Srbija zemlja u kojoj IT industrija postiže izvanredne rezultate na inostranom tržištu uz prošlogodišnji prihod od 2,5 milijarde evra i 28 hiljada zaposlenih stručnjaka u privatnim IT firmama. Uprkos tome država nije mogla da obezbedi adekvatan hardver i softver da ovaj test prođe kako valja, istakao je.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je do preopterećenja došlo oko 12.30. Tada se većina učenika ulogovala i došlo je do preopterećenja.

“Кancelarija za IT i Кomtrejd rade na proširenju resursa i podizanju kapaciteta. Svako dete koje je pokušalo da radi i ako je tokom relizacije došlo do preopterećenja moglo je da pristupi ponovo i nastavi rad na testu”, objašnjavaju.

 

Zbog preopterećenja, preporučeno je da test iz matematike osmaci u Vojvodini rade od 8 do 12.Posle toga od podneva do 4 sata u Beogradu, maturanti iz ostalih krajeva Srbije test će moći da rade od 16 do 21.30.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com