Politika

Pravda u Hagu nije jednaka za sve, ocenili učesnici tribine u Nišu

Da li je haška pravda jednaka za sve? Pitanje koje od početka suđenja vođama OVK posebno intrigira srpsku javnost. Odgovor na ovo pitanje, pokušali su da pronađu na tribini ‘‘Međunarodni sud pravde u Hagu – suđenje vođama terorističke OVK‘‘  koja je održana u prostorijama gradskog odbora SPS-a u Nišu.

Na tribini su govorili advokat Toma Fila i bivši premijer Srbije Nikola Šainović, kao i profesor Pravnog fakulteta Ivan Ilić i advokat Goran Đorđević.

Haški tribunal je februara 2009. godine osudio Šainovića na 22 godine zatvora, na osnovu optužnice koja ga je teretila za ratne zločine na Kosovu tokom 1999. Kazna mu je u januaru 2014. smanjena na 18 godina, da bi u augustu 2015. bio pušten na slobodu.

Nikola Šainović

Advokat Toma Fila, koji je branio pred haškim sudom Nikolu Šainovića. On je objasnio na čemu se zasniva Tačijeva odbrana.

Toma Fila, advokat

“Da nije bilo zajedničkog zločinačkog poduhvata, jer da je bilo onda bi NATO učestvovao u tom zločinačkom poduhvatu. Druga stavka odbrane je da nije bilo organizacije, niti je bila centralizovana komanda, već da su zločine radili ljudi gde god su to stigli. Ako uporedimo kada se sudilo našim ljudima, onda je to bila organizovana ekipa, a u ovom slučaju nije”, kazao je Fila upoređujući suđenja.

Žrtve koje je podneo naš narod u ratu i Hagu ne smemo nikada da zaboravimo, ocenjuje advokat Goran Đorđević.

“Mislim da je posebno važno ukazati na sve nedostatke i nedoslednosti onih koji su optuženi pred tribunalom”, rekao je Đorđević.

Na tribini je  učestvovao i profesor Pravnog fakulteta Ivan Ilić.

Prof. Ivan Ilić

“Čini mi se da u stručnoj javnosti, ali i u laičkoj se malo zna i malo priča o specijalizovanim većima Kosova. Nije mi ni jasno zbog čega se mediji više ne bave ovom temom”, rekao je prof. Ilić.

 

Organizatori poručuju da se tribinom skreće pažnja na to da nijedan ratni zločin ne sme ostati nekažnjen. Tribinu je organizovao gradski odbor SPS-a u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com