SportStari Niš

PODSEĆANJE: Niški bokseri prvaci države

Decembar 1961 upisan je zlatnim slovima u anale niškog sporta. Tog meseca, pre 58 godina, bokseri Radničkog darivali su svom gradu titulu ekipnog prvaka Jugoslavije. Bila je to nažalost jedina titula Niških boksera u svojoj bogatoj istoriji na ringovima širom zemlje.

Taj podvig su ostvarili firmopisac Enver Mustafić, gumarski radnik Bektaš Saćipović, mašinbravar Boško Stanković, strugar Harfman Sebastijan, njegov fah kolega Milomir Lazarević, student Ivan Pavić, radio tehničar Tomislav Kelava, šofer Ljubomir Jankivić, gradjevinski tehničar Miša Milivojević i gumarski radnik Ljubomir Stefanović pod stručnim nazorom Milibora Brace Lozanovića. Uz njih je uvek bilo agilno rukovodstvo sa dugogodišnjim predsednikom Ljubomirom Šotrom kome su obilatu pomoć pružali Vlastimir Tričković, Božidar Stanković, Miodrag Stevčić, Živojin Mitić, Sreten Vasić, Života Janković i drugi.

Armiju niških navijača koji su svoje ljubimce pratili na borilištima širom zemlje, predvodili su šika Bone limar i Mika Papagaj koji su ih 1961 godine i doveli na postolje predvidjeno za najbolju boksersku ekipu Jugoslavije.

Posle pobede u Osjeku protiv ekipe Mladosti 13 prema 7 u prvom okršaju za titulu, revanš u Nišu se očekivao sa optimizmom ali i sa dozom opreznosti jer su se Osječani prestavili kao čvrsta i homogena ekipa. Nišlije su medjutim bile i u drugom meču, psle žestokih okršaja izvojevale ubedljivu pobedu 14 prema 6 što je u ukupnom bilansu bilo dovoljno da osvoje titulu najbolje bokserske ekipe u zemlji.

Slavlje Niških boksera zbog osvojene titule šampiona države započeto je u Sali Doma JNA gde je meč i održan, ubrzo se prenelo na Niške ulice gde se uz zvuke trubača produžilo duboko u noć.

Bokseri Radničkog nastavili su sa pojedinačnim uspesima na raznim takmičenjima, mnogi su bili članovi reprezentacij ali nikad više kao klub nisu bili prvaci države. Danas u Nišu boksa kao da nema ostale su samo uspomene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com