Obrazovanje

POČINJE NAJNEOBIČNIJA ŠKOLSKA GODINA DO SADA– Prozivka prvaka, petaka i učenika koji su juna upisali srednje škole

Prvi učenici za koje će se oglasiti školsko zvono najavljući najneobičniju školsku godinu do sada su prvaci, učenici petog razreda osnovnih i učenici prvog razreda srednjih škola. Oni će se danas upoznati sa svojim učiteljima i razrednim starešinama, a nakon toga biće održani i roditeljski sastanci. Zvanično nova školska godina počinje sutra 1. septembra.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu kaže da su škole spremne za početak nastave, a oko 90 odsto roditelja se izjasnilo da žele da se njihova deca vrate u klupe. Doduše, ovaj procenat se razlikuje od škole do škole, ali je to uglavnom to. On dodaje da je najvažnije zdravlje dece i zaposlenih u školama. Navodi i da će se morati poštovati sve mere koje je predložio Krizni štab, a to znači obavezne maske i dezinfekacija prostorija, propisana fizička udaljenost, manji broj učenika u učionicama.

“Odeljenja će biti deljena po grupama u kojima će biti najviše 15 učenika”, kaže Dragan Gejo. “U patuljastim školama sa manjim brojem učenika u odeljenjima ove podele neće biti”.

Direktori osnovnih škola dogovorili su se da prihvate kombinovani model nastave, pa će deca malo da idu u školu malo će da uče kod kuće.

“Učenici nižih, od prvog do četvrtog razreda, biće podeljeni u manje grupe i biće sa svojom učiteljicom. Njima će u pomoć priteći i kolege koje predaju starijim razredima, profesori muzičkog, likovnog i fizičkog vaspitanja”, dodaje Gejo.

Stariji razredi će, kako se već škole budu organizovale, nastavu imati u određenim danima. Mnogi direktori kažu da će, ako lepo vreme potraje tokom septembra, sunčane dane iskoristiti za nastavu u školskom dvoruštu. To je slučaj sa OŠ “Radoje Domanović”. U srednjim školama učenici će nedelju dana ići u školu, a nedelju dana će pratiti nastavu od kuće.

Foto: V.P.

“Imamo dovoljno stolica, dvorište je veliko, table iznosimo iz učionica i deca će biti na sigurnom”, kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ ‘’Radoje Domanović’’.

Uglavnom, deca će biti obavezna da nose maske, da paze na higijenu i da poštuju međusobnu udaljenost. Učionice će morati u svakom trenutku da budu dezinfikovane. Preporučuje se i da prozori budu otvoreni po mogućstvu sve vreme dok su deca u učionici.

“Deca će morati da nose maske od ulaska u školu do svoje kupe. Moraće da je imaju i dok odgovaraju ili komuniciraju sa drugim vršnjacima. Kada su u klupi i ne progovaraju mogu i da je skinu”, dodaju u Školskoj upravi. “Ona deca koja iz nekog razloga ne mogu da nose maske nosiće vizire, a možemo da ih dobijemo i od srednjih škola čiji učenici su ih već izrađivali za zdravstvene radnike”.

Iz Ministarstva prosvete je najavljuju da je za decu, koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, obezbeđeno 10.000 vizira.

Ipak, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije tražila je da se početak školske godine pomeri za dve nedelje, ali su Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Vlada Srbije objavili da toga neće doći. Članovi Unije su se bunili i zbog toga što će profesori morati nekoliko časova da provedu sa maskama, a to znači da će izostati neverbalna  komunikacija sa učenicima što se njima nikako ne dopada. Postavili su i pitanje šta je da profesorima koji imaju neka hronična oboljenja i u rizičnoj su grupi.

“Predložili smo direktorima škola da ove profesore zamene mlađe kolege, a oni da pomognu oko planova i programa, snimanja časova i slično”, kaže Dragan Gejo.

Rečeno je da od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati: ukoliko bude bolja, biće dozvoljena i veća odeljenja, a ukoliko bude lošija sprovodiće se onlajn nastava.

“Ovde se radi o našoj ličnoj odgovornosti”, kaže Dragan Gejo. “Korona je tu i moramo da se naviknemo da živimo i radimo sa tom činjenicom. Ako se svi budemo odgovorno ponašali biće manje šaske da se virus širi. Zato je važno da se svi pridržavamo propisanih mera”.

Upravo zbog toga, Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ napravio je poseban tim koji će pratiti samo epidemiološku situaciju u obrazovnim ustanovama.

Potencijalni problem su i ljudi koji se ovih dana vraćaju sa odmora iz raznih zemalja. Zato je Predrag Kon najavio da će Krizni štab verovatno preporučiti roditeljima da deca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od 10 dana krenu u školu.

Ocenjivanje đaka takođe je moguć problem, pogotovo za one koji će pohađati nastavu kod kuće – moraće u školu.

Novi sistem, skraćeni časovi, manje đaka u grupama – sve je to novo i za decu i za nastavnike, pa i za roditelje. Problem će biti i sezonski grip najesen i tokom zime, a na ovaj problem je ukazala i Unija sindikata prosvetnih radnika.

Roditelji neće moći da ulaze u škole, samo da doprate dete do ulaza, a po dete se dolazi u naznačeno vreme. Neće biti moguće zadržavanje i okupljanje dece u školskom dvorištvu nakon završetka nastave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com