Virus KoronaZdravlje

Počelo opremanje Hale “Čair” za obolele od korone

Opremanje Hale “Čair” za lakše i srednje teške pacijente zaražene koronavirusom je počelo, a prema najavama ona će biti spremna za hospitalizovanje zaraženih do 2kraja nedelje. Ipak, predstavnici Kriznog štaba se nadaju da će ona biti samo u pripravnosti i da neće biti potrebe da se tu smeštaju pacijenti oboleli od koronavirusa.

Foto: V.M.

Kordinator stručnog dela nove kovid bolnice hale “Čair” dr Goran Stanojević precizirao je ona ima mogućnost da primi 196 pacijenta. Kordinaciju će raditi Klinički centar u Nišu sa svojom ekipom lekara i uz pomoć zdravstvenog osoblja svih ostalih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada Niša.

Dr Goran Stanojević, koordinatro Kovid bolnce u Hali “Čair”

“Ovde ćemo zbrinjavati pacijente sa lakom i srednje teškom kliničko slikom, one koji prethodno prođu trijažni centar KC u Nišu. Naša je procena da bi na početku bilo dovoljno 18 lekara i 60 medicinskih sestara kao i dodatnog pomoćnog osoblja za održavanje higijene. Problem sa Halom “Čair” je taj što nema izveden sistem za gas, pa će se ukoliko bude potrebno medicinsko osoblje snalaziti bocama”, istakao je Stanojević i dodao da će se ipak truditi da oni pacijenti kojima je neophodna kiseonička podška budu smešteni u KC Niš.

Stanojević je rekao da se trenutno pacijenti zbrinjavaju u novom delu Kliničkog centra Niš na četvrtom spratu i u centralnoj jedinici intenzivne nege i u Klinici za infektivne bolesti.

“U Nišu je trenutno hospitalizovano 85 pacijenata koji zahtevaju različitu vrstu kiseoničke potpore. Broj hospitalizovanih se povećava iz dana u dan, ali ne drastično, imamo dovoljno kapaciteta za prijem najteže obolelih”, kazao je dr Stanojević.

Prema rečima gradonačelnice Niša,  može da se desi da ova privremena bolnica ostane bez pacijenata.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Grad Niš želi da bude spreman da ukoliko epidemiolozi procene da zbog nestabilne epidemiološke situacije treba da određeni broj pacijenata bude smešten ovde, mi prostor imamo. Uspeli smo da obezbedimo dovoljan broj kreveta, posteljina, dušeka i grejanja će biti jer hala ima svoj sistem zagrevanja. Ukoliko bude potrebno nabavićemo dodatna grejna tela. Ono što je bitno je da naši sugrađani ne treba da brinu jer halu pripremamo preventive radi. Ukoliko struka proceni da određeni broj pacijenata treba da bude smešten ovde, mi ćemo imati prostor”, kazala je gradonačelnica Niša i komandant Štaba za vanredne situacije Dragana Sotirovski.

Foto: V.M.

Član Štaba za vanredne situacije dr Žarko Ranković ocenio je da je epidemiološka situacija u Nišu daleko povoljnija u odnosu na druge veće gradove u Srbiji, pre svega zahvaljujući našim sugrađanima koji se ponašaju odgovorno.

dr Žarko Ranković, član Štaba za vanredne situacije

“Na žalost postoje oni koji se ne ponašaju odgovorno i svi se iskreno nadamo da će uslediti određene mere i odluke od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije koje će omogućiti da se sprovode kaznene odredbe prema onima koji se ne pridržavaju preporučenih mera”, rekao je dr Žarko Ranković.

Marta mesecesa kada je otvorena kovid bolnica u Hali Čair imala je 254 kreveta, ali su zbog velikog broja novoobolelih kapaciteti morali da se prošire i na hotel “Centroturist”. Tada je za deset dana zbrinuto 304 novoobolelih. Sada, pošto pacijenti sa lakom kliničkom slikom mogu da se zbrinjuju i kući, procene su da je 196 kreveta sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com