Društvo

Osnova škola imaće 9 razreda, a u prvi sa 6 godina?

Osnovna škola trebalo bi da traje devet, umesto sadašnjih osam godina. Deci se ne bi dodavala dodatna godina školovanja, već bi se sadašnje predškolsko računalo kao prvi razred.

To znači da bi sadašnji predškolci bili prvaci, a osnovno obrazovanje bi bilo podeljeno u tri ciklusa po tri razreda.

Ovo je pravac u kojem bi mogla da se reformiše osnovna škola, a o čemu je raspravljao Odbor za obrazovanje Srpske akademije nauka. Za sada je to predlog i nije spomenut u Strategiji razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine.

skola

Bilo je argumenata i za i protiv uvođenja ovog modela. Dilema je bila i ko bi izgubio i ko dobio – nastavnici ili učitelji. Da li bi učitelji predavali u četiri i po ili u pet razreda. Pomenuto je da bi period od 4. do 6. razreda bio kombinacija predmetne i razredne nastave.

Trenutno, osnovna škola u Srbiji traje osam godina, ali postoji i pripremni predškolski program u vrtićima.

Ideja modela 3 + 3 + 3 školske godine je da tokom tri srednja razreda đacima osim učitelja predaju i nastavnici, kako bi se izbegao sadašnji „stresni” prelazak iz četvrtog u peti razred.

“Ja sam protiv te ideje, jer bi to proizvelo ogromne probleme. Na primer, nastaće jedna prazna godina u srednjim školama: osmaci ostaju u učionicama osnovne škole gde će pohađati deveti razred, a kome će onda te godine predavati nastavnici u srednjoj školi”, zapitao je prof. dr Ivan Ivić, jedan od autora „Startegije razvoja obrazovanja Srbije do 2020 godine” koju je usvojila i vlada.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta prof. dr Aleksandar Lipkovski je ocenio je da ovo ne bi bila mala, nego revolucionarna promena.

„Zbog uvođenja ovakvog sistema okolne države imaju niz problema. Ova promena podstiče se spolja, zbog ušteda u obrazovanju, koje nam nameću kreditori i finansijeri. Za poslednjih 20 do 30 godina, obrazovni sistem se dosta promenio. Mnoge stvari rađene su na brzinu, mnoge upropaštene, pa je sistem doveden u nezavidnu situaciju. Bez podrške društva nema ozbiljne reforme obrazovanja“, rekao je Lipkovski.

Lipkovski je naveo i da je nužno da se izdvajanje za nauku sa tri poveća na šest odsto BDP-a, a prema njegovom mišljenju, neophodno je uvesti i jednosmenski rad u školama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com