Društvo

Nesuđena stjuardesa danas je omiljena bibliotekarka koja predaje engleski

Bibliotekarka Osnovne škole Vožd Karađorđe Aleksandra Pavlović pored svojih redovnih obaveza razrednog starešine jednog nestašnog odeljenja i časova engleskog u ovoj školi veoma je posvećena radu u biblioteci.

Njena posvećenost raduje pre svega đake a onda i roditelje koji joj pomažu da se obogati školska biblioteka. Zadnjom akcijom koju je sprovela sa koleginicom iz biblioteke dopunjene su vitrine biblioteke najčitanijim i novim naslovima.

U ovoj biblioteci se često organizuju radionice, vode sekcije a pažljivo se čuva i knjižni fond škole.

Povodom Nacionalnog dana knjige društvo školskih bibliotekara Srbije organizovalo je radionicu “Čitajmo glasno”. Očekivano, ovoj akciji pridružila se i osnovna škola “Vozd Karađorđe” gde su učenici donirali omiljene knjige.

Nastavnica engleskog Aleksandra Pavlović objašnjava kako tokom ove radionice, đaci čitaju glasno svoje najomiljenije pesme, priče i pripovetke a tu je i obavezan razgovor i analiza pročitanog.

Bioliotekarke ove niške škole Aleksandra Pavlović i Suzana Popović Ickovski, veoma su posvećene kada je reč o školskoj biblioteci, raduju se novim kontigentima knjiga jer to je kažu znak, da biblioteka živi. Novembra lane vlasnik firme iz Gadžinog Hana poklonio komplete knjiga školi “Vožd Karađorđe”.

“Imamo donacije knjiga i opreme, uvek podršku roditelja, tu je i savet roditelja i školski odbor i uvek svi oni podrže sve naše akcije. Kada ovako pogledam sve ove nove naslove puno mi je srce, jer svakog dana viđam decu koja se iskreno obraduju novim knjigama u biblioteci. Sve to vraća veru da još uvek umemo da cenimo prave stvari”, kazala je Aleksandra za Niške Vesti.

U osnovnoj školi “Vožd Karađorđe ” u školskoj biblioteci nalazi se više od 21.000 knjiga,  uglavnom starijeg izdanja, onoga što poklanjaju učenici, roditelji i sami nastavnici, izdavačke kuće kao poklon i podstrek najboljim učenicima.

Učenci ove škole često dođu u biblioteku i kad im knjiga ne treba, već na razgovor sa bibliotekarkom Alekandrom koja uvek ima koji minut za razgovor na tinejdžerske teme.

“Školska biblioteka nije mesto samo za puko čitanje već nepresušna oaza mira, inspiracije u kojoj učenici svakodnevno provode vreme čitajuci nove redove , radeči radionice i smišljajući nove projekte”, kaže Pavlović .

Biblioteka OŠ Vožd Karađorđe; Foto: Niške Vesti

U školskoj biblioteci se održavaju predstave i priredbe koje na raznovrstan način daju podršku mašti i kreativnosti kod učenika.

Biblioteka je opremljena najnovijom tehnologijom za izvođene moderne nastave na što kvalitetniji način, ipak ono najvrednije u ovoj prostoriji pružaju njih dve, uz toplu reč i preporuku za čitanje.

Foto: Niške Vesti

Najbolje od onoga što nudi biblioteka je topla atmosfera, mir i spokoj koji donose knjige. To neistraženo carstvo knjiga donosi mnogo više od bilo kakvog savršenog elektronskog uređaja zato smo mi tu, koleginica i ja da deci približimo naslove a oni zavole knjigu koja je uvek najbolji izbor za slobodno vreme i nova saznanja”, kaže Pavlović.

Deca danas jesu možda više vezana za elektronske uređaje, mobilne telefone ali još uvek vole dobru knjigu a na nama je da im to i ponudimo, dodaje Aleksandra.

“Nije važno spolja pakovanje, korica knjige, najbitnije je koliko deca obogate svoj duh, intelekt, život uopšte…dobra je jedna lepa poruka a to je: Da se čitaju knjige, da se dolazi u biblioteku i da ne mora sve da bude elektronski”,  zaključila je  Aleksandra.

Aleksandra Pavlović jeste profesor engleskog jezika koji broji još nekoliko godina do penzije, na svojim plećima iznela je breme svih prosvetnih transformacija, ali je to nije sprečilo da i danas sa puno ljubavi radi ovaj posao. Razredni je starešina jednog nestašnog odeljenja osmog razreda u ovoj školi koje ima izutetne pojedince i  odlikaše. U njenom odeljenju stasavaju  vortouzi na violini, sportisti i naučni “radnici” čija imena će se sigurno u budućnosti spominjati sa ponosom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com