Društvo

Na današnji dan Niš zasut kasetnim bombama: Venci i cveće za 16 stradalih

Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije na Univerzitetskom trgu u Nišu obeležen je 7. maj, Dan sećanja na stradale civile stradale od kasetnih bombi tokom bombardovanja Srbije 1999.

Na današnji dan, pre 25 godina u NATO bombardovanju, na Niš su bačene kasetne bombe od kojih je poginulo 16 osoba, civila, a teže povređeno 18.

Pomoćnik ministra Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić; Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Pomoćnik ministra Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić kazala je da je obeležavanje Dana sećanja na stradale civile od kasetnih bombi, prilika za susret i razgovor sa porodicama čiji su najmiliji nastradali tokom NATO bombardovanja, kao i sa porodicama palih boraca.

“Danas smo ovde da se sećamo, pomolimo, ostavimo cvet, ali i da kao ministarstvo nastavimo da radimo ono što smo radili proteklih godina, a to je da negujemo kulturu sećanja i da koliko god možemo, pomognemo porodicama onih koji su nevini nastradali u Nišu, ali i u drugim mestima u našoj zemlji”, izjavila je Lakić.

Predstavnik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Goran Milosavljević kazao je da su građani Niša nastradali 7. maja 1999, na putu koji vodi ka pijaci.

Predstavnik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Goran Milosavljević; Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

“Kada Nemci nisu mogli da slome srpski narod oni su nemilosrdno bombardovali gradove. To isto uradili su i zločinački NATO agresori. Bombardovali su Niš upravo zbog svoje nemoći da pređu preko Košara i uđu na Kosovo i Metohiju”, rekao je Milosavljević.

Vence i cveće na Spomenik žrtvama NATO agresije položila je pomoćinica ministra Sanja Lakić, gradonačelnica  predsednik Skupštine grada doc. dr Boban Džunić, predstavnici policije, niških gradskih opština, boračkih udruženja i udruženja građana.

Kasetnim bombama NATO je 7. maja 1999. gađao deo grada kod zgrade Patologije niškog Univerzitetskog kliničkog centra i deo između zgrade Univerziteta i pijace kod Tvrđave. Najviše građana stradalo je u Šumatovačkoj ulici, u blizini pijace.

Među poginulima je i Ljiljana Spasić koja je bila u sedmom mesecu trudnoće.

Niš je bombardovan kasetnim bombama i 12. maja 1999, kada se na meti našlo niško naselje Duvanište, a u tom napadu je 11 osoba povređeno. Tokom NATO bombardovanja na Niš je bačeno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com