Kultura

Oko 800 učesnika ove godine na Muzičkom ediktu. Među njima i Papin hor

„Muzički edikt“ okuplja 17 horova iz 12 zemalja. Posebnost ovogodišnjeg festivala „Muzički edikt“ je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoliče, anglikanske i pravoslavne.

Sa blaoslovom Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, od 4. do 7. juna u niškom Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole i na platou ispred Svetosavskog doma, održaće se osmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“. U toku četiri festivalske večeri, publika će imati priliku da čuje raznovrstan muzički program u izvođenju sedamnaest horova iz dvanaest zemalja, Srbije i inostranstva kao i domaćina i organizatora Niške crkvene pevačke družine “Branko”.

Horovi iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske, Poljske, Severne Makedonije predstaviće izvođenjem, svoju duhovnu i svetovnu nacionalnu tradiciju.

U nedelju 4. juna, horovi učesnici će zajedno pevati na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji na praznik Silaska Svetog Duha na apostole u niškom Sabornom hramu.

Sara Cincarević, direktor festivala

„Sam naziv ovog festivala govori kojim putem smo krenuli, a put je jedan jedini, da postoji sloboda veroispovesti ljudi u čitavom svetu i da sve što diše slavi Gospoda. To su razlozi zbog kojih želimo da ugostimo učesike sa svih krajeva, sa svih meridijana i Crkvena pevačka družina „Branko“, kao osnivač ovog festivala zajedno sa Eparhijom niškom, to radi dugi period i veoma studiozno“, poručila je direktorka Festivala Sara Cincarević.

Cincarević je istakla da ovaj festival odvaja to što svi učesnici NCPD „Branko“ učestvuju u organizaciji volonterski. Posebno je istakla ponos što su uspeli da dovedu lični Papin hor. Hor Sikstinske kapele će nastupiti prvi put, treće večeri u punom sastavu od 56 izvođača.

“Trećeg dana će posetioci festivala imati priliku da čuju nešto što se retko sreće u Evropi, a to je nastup Eparhijskog hora kalkutskih škola iz Kolkate u Indiji”, kazala je ona.

Na otvaranju „Muzičkog edikta“ nastupiće hor „Branko“, ali i Filharmonija Republike Severne Makedonije, koje nije nastupala 16 godina u Srbiji.

Hadži Jakov Milutinović, dirigent hora

„Ovaj festival je vrsta međunarodne saradnje, ali i saradnje muzičkih institucija u našoj zemlji, tako i svečano otvaranje predstavlja saradnju Niške crkvene pevačke družine „Branko“, kao domaćina, Fakulteta umetnosti iz Niša, koji pored svog hora doprinosi i kroz soliste, koji će učestvovati. Sarađujemo i sa muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije, koja će u ovom otvaranju učestvovati kroz hor, a međunarodna saradnja se uspostavlja sa Filharmonijom Severne Makedonije“, rekao je Hadži Jakov Milutinović, dirigent hora.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da će Grad još više ulagati u „Muzički edikt“ kako bi program bio još masovniji narednih godina. Uoči ovogodišnjeg izdanja Festivala, Grad je uz pomoć donatora, Eparhije i Ministarstva kupio koncertni klavir, podsetila je ona. Upravo sa ovog koncertnog klavira čuće se prvi zvuci baš na Muzičkom ediktu.

Organizatori su najavili i da će na kraju prve festivalske večeri, 4. juna, zajedničkim nastupom hora Radio televizije Srbije, hora Fakulteta Umetnosti u Nišu, hora NCPD “Branko” i Državne filharmonije iz Severne Makedonije-Skoplje, biće izvedena Fantazija za klavir, hor i orkestar u ce-molu op. 80 Ludviga van Betovena. Hor Radio televizije Srbije, imaće i samostalan nastup drugog dana festivala u niškom Sabornom hramu.

Poslednjeg dana festivala, pored domaćina, hora NCPD „Branko“ iz Niša, nastupiće hor Univerziteta u Varšavi, Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja-Republika Srpska, Leskovačka crkvena družina „Branko“, i sa blagoslovom Njagovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog G.G. Stefana, Кamerni hor Sveti Кliment Ohridski iz Skoplja-Severna Makedonija.

Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ organizuje se u cilju promocije Niša kao rodnog grada cara Кonstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta, tačke preseka na starom rimskom putu za Кonstantinopolj, vezi između istoka i zapada. Festival se organizuje u cilju promocije sveukupne kulture Republike Srbije kroz njen doprinos organizaciji proslave 1700. god. od donošenja Milanskog edikta na globalnom nivou.

Festival “Muzički edikt” kao zvanična gradska manifestacija je bijenalnog karaktera, održava se svake druge godine i za samo šesnaest godina, izdvojio se kao jedan od najprestižnijih u regionu i šire, kada je pre svega, reč o duhovnoj muzici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com