Društvo

Koncertni klavir stigao u Niš. Na njemu izgraviran jedan od simbola Grada – “Hristov monogram” (FOTO+VIDEO)

Koncerni klavir, svetskih performansi, stigao je u Niš, neposredno pred VIII Međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”. Klavir, na kojem je ugraviran simbol hrišćanstva, “Hristom monogram” danas je prikazan novinarima, a javnost će zvuke ovog instrumenta, koji Niš nije imao, moći da čuju već na festivalu, jer će na njemu svirati najznačajnija svetska imena. On je vlasništvo Eparhije niške i stajaće u Svetosavskom domu.

“Koliko smo složni u određenim idejama to pokazuje što smo uspeli, po prvi put zajedno, svi mi koji smo imali jako dobru ideju da je Nišu potreban koncertni klavir, da ga kupimo i da on dođe u Niš upravo uoči Muzičkog edikta. Na taj način Niš će biti centar gde će mladi umetnici, talenti, moći da dođu u Niš i da nastupaju na instrumentu koji do sada nismo imali.

Ono što je najvažnije sada možemo da pozovemo i vrhunske umetnike i nećemo imati razloga da se stidimo zato što nemamo instrument da im ponudimo. Istovremeno da naše ljude koji žive u Nišu ne uskraćujemo za to što imaju drugi gradovi u Srbiji i regionu”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na konferenciji koja je održana povodom predstojećeg festivala horske duhovne muzike “Muzički edikt”.

Gradonačelnica je ponovila da su klavir kupili zajedničkim snagama Eparhija niška, Grad Niš, Ministarstvo i donatori.

Koncertni klavir su izabrali u salonu „Bechstein“ u Berlinu profesori sa niškog Fakulteta umetnosti dr Stevan Spalević, dr Andrija Mamutović i dr Stefan Sretić, asistent Andrej Cincarević, kao i beogradski klavir- štimer Kristijan Bjelanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Gospodjo Sara, da imam vasu referencu, sramotaa bi me bilo da stojim i slikam se sa ovakvim zenama ! Bivsa dopisnica rts-a, mozda nesto i zna o kulturi i umetnosti, a gospodjica Anastasov je bruka ovog grada, koja nikada u pozoriste nije usla! Pitajte je ko je Darinka Matic Marovic i jel cula za Spaju ili Radojicu ? Belmuzijada i burekdzijada su za nju kultura i nivo !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com