Društvo

ODLUKA JE PALA: Ko su dobitnici najviše nagrade grada Niša “11.januar”

Od ukupno 26 kolektiva i pojedinaca, nagrađene su tri uspešne institucije i dve istaknute ličnosti, za doprinos gradu i njegovu afirmaciju, kazao je Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša koji je na konferenciji za novinare obelodanio imena ovogodišnjih dobitnika najvišeg gradskog proznanja “11.januar”. Dobitnici ovogodišnje nagrade grada Niša su Akademski folklorni ansambl „Oro“ , OŠ „Radoje Domanović“, Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, profesor dr Radoslav Bubanj i Selimir Marković.

Izabrani kolektivi i pojedinci su svojim aktivnostima, kako u 2018. godini, tako i minulih godina, davali doprinos gradu, prema obrazloženju konkursne komisije, i promovisali Niš.

„Ansambl „Oro“ ima izuzetna dostignuća za 60 godina postojanja, član je međunarodne organizacije folklornih ansambala, sa mnogobrojnim priznanjima u inostranstvu, gde je sjajan ambasador Niša, koji i dostojanstveno prezentuje našu kulturu i običaje. Škola „Radoje Domanović“ nagrađena je Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvete i nagradom Sinoda SPC. Prva je u regionu uvela zonu bez mobilnih telefona i uniforme za nastavnike. Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje kontinuirano organizuje različite programe edukacija i prekvalifikacije za nezaposlene, čime pomaže nezaposlenima da nađu posao i da se poveća zaposlenost u gradu“, kazao je Rade Rajković, predsednik Skupštine grada i član komisije i dodao :

„Radoslav Bubanj, dugogodišnji profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, legenda Univerziteta u Nišu, bio je i rektor, pokretač mnogobrojnih međunarodnih projekata važnih za grad, član je Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti. Selimir Marković više od 30 godina je domaćin spomenika na Čegru, koji brine o senima Stevana Sinđelića i srpskih junaka, ali i o svakom gostu”.

Rade Rajković

Laureatima najprestižnijeg priznanja Grada pripada statueta Oslobodilaca Niša od Turaka, povelja i novčani iznos od po 100.000 dinara.

Komisiji za dodelu nagrade stigla su 10 predloga za kolektive i 16 predloga za pojedince. U konkurenciji za najuspešniji kolektiv, pored nagrađenih bili su i Potorište lutaka, Udruženje likovnih umetnika „Luna“, Udruženje „školama na ivici opstanka, JPU „Pčelica“, ETŠ „Mija Stanimirović“, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920, kao i „Trio Anima“.

Za priznanje istaknutim ličnostima, pored dobitnika nagrade, predloženi su i profesor dr Melanija Mitrović, profesor dr Zoran Golubović, profesor. dr Nikola Cekić, profesor dr Marko Petković, humanitarka Marina Adamović, književnici Miroslav Todorović, Miloš Petković i Hana Dinčić, istoričar Nebojša Ozimić, predsednica Udruženja studenata sa hendikepom „Iz kruga“ Jasmina Barać Perović, komandant Odreda Žandarmerije Nenad Šćepanović, učiteljica Ana Mladenović, glumac Aleksandar Mihailović i učenik Gimnazije “Svetozar Marković“ Danilo Đokić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com