Zdravlje

OBOREN REKORD: Za preventivne preglede javilo se 1285 pacijenata

I ovog oktobra, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije i pod sloganom kampanje „Rak je izlečiv“, nastavilo je akciju besplatnih preventivnih pregleda.

Pokazalo se da je interesovanje građana i za ovomesečne besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru, bilo i više nego zadovoljavajuće.

 

Foto: KC Niš

Još pre početka rada specijalističkih ambulanti, u čekaonicama Centra za radiologiju u novoj zgradi, na ultrazvučni pregled abdomena čekalo je preko stotinu građana, a interesovanje za mamografski pregled nije bilo ništa manje, te je šesdesetak gospođa starijih od 50 godina strpljivo čekalo početak snimanja aparatom za mamografiju. Prema podacima nakon prvog preseka stanja, za prva dva sata na spisku za preglede upisano je skoro pet stotina pacijenata, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je gotovo petsto pacijenata.

Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, građanima su u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra, u Centru za radiologiju, specijalisti gastroenterologije obavljali ultrazvučne preglede abdomena, dok su Nišlijke, starije od 50 godina, koje u poslednje dve godine nisu radile pregled, u starom delu KC Niš, u zgradi Centra za radilogiju obavljale mamografske preglede.

Foto: KC Niš

„Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodnim akcijama,naravno uzimam u obzir i 2017. i 2018. godinu, podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija i dalje veliko, i zaista na sve načine podržavamo incijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra za promociju preventive, a kao i ranije i ovaj put, mnogi su se odlučili da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje na oba punkta“, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC.

Preventivni pregledi u isto vreme, organizovani su i u laboratoriji niškog Doma zdravlja,gde su pacijenti mogli da provere nivo triglicerida i holesterola u krvi, te je, kako su naveli nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, interesovanje i tamo bilo veliko.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Foto: KC Niš

Posle sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova, kroz ambulante niškog Kliničkog centra prošlo je skoro 750 ljudi. 572 pacijenta upisalo se za ultrazvčni pregled abdomena, od toga je pregledano njih 432. Kada je u pitanju mamografski pregled, za pregled se javilo 165 žena, a njih 56 uspelo je da završe pregled tokom današnjeg dana. U KC Niš kažu, da je najveći broj pacijenata koji su se upisali danas pregledan, ali da je manjem broju njih, koji nisu obavili pregled iz tehničkih razloga, pregled zakazan u narednih nekoliko dana i da će svi pacijenti biti pregledani.

U niškom Domu zdravlja urađeno je čak 548 analiza krvi.

Prema podacima kojima raspolaže niški Klinički centar, broj od 1285 pacijenata, koliko ih se javilo na današnje preventivne preglede, oborio je sve dosadašnje rekorde, što je kako tvrde, dokaz da je ovakva akcija Ministarstva zdravlja preko potrebna.

Podsećamo, kao što je i najavljeno iz Ministarstva Zdravlja Reublike Srbije, ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva, a prema najavama, svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje „Rak je izlečiv“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com