Društvo

Nišlije žale za žalosnom vrbom na keju

Sečenje žalosne vrbe na keju ispred Oficirskog doma izazvalo je ovih dana burno negodovanje mnogih Nišlija. Društvene mreže preplavljene su fotografijama stabla kako je nekad izgledalo i panja koji je ostao, ali i komentarima osude.

Nišlije smatraju da nije postojao ni jedan jedini razlog da drvo bude posečeno, jer kako ističu “nije bilo ni staro ni trulo”.

U Javno-komunalnom preduzeću “Mediana” medjutim kažu da je stablo moralo da bude posečeno zbog truljenja.

“Drvo vrbe kod Oficirskog doma i stablo lipe u ulici Ive Lole Ribara, posečena su u cilju očuvanja bezbednosti građana i imovine. Pomenuta stabla godinama unazad orezivana su u cilju stabilizacije bolesti. Kada je procenjeno da bi se daljim orezivanjem narušila njihova estetska i biološka vrednost, odlučeno je da se ona iseku.”

„Stablo u ulici Tome Roksandića, oboreno je usled nevremena i biće sanirano u najkraćem mogućem roku“, naveli su u JKP „Mediana“.

Direktor „Mediane“ Dragoslav Pavlović rekao je da su radnici tog preduzeća ovog proleća morali da poseku blizu 400 stabala, ali je zato posadjeno 800 sadnica, što je mnogo više nego prethodnih godina.

“Po ranije usvojenom planu, ove godine treba da posadimo ukupno 950 stabala. Preostalih 150 stabala posadićemo na jesen pošto smo sada zaposlene angažovali na košenju trave u parkovima i izmedju stambenih blokova. Stabla koja su sada zasadjena za tri do četiri godine davaće mnogo više kiseonika nego stara stabla”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, na mestima na kojima su stabla posečena sadi se drveće koje nema mnogo korenja poput piramidalnog graba i kuglastog katalpa, pošto su se gradjani žalili da im korenje drveća ošećuje vodovodne i kanalizacione cevi.

Iz JKP Mediana“ Niš podsećaju Nišlije da je još uvek aktuelna akcija besplatnog odvoženja kabastog otpada u cilju smanjenja broja divljih deponija, a za svaki komunalni problem, gradjani se mogu obratiti putem aplikacije EkoLovac, preko društvenih mreža ili pozivom na broj Kontakt centra 018/250125.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com