Virus Korona

Niš oborio sopstveni rekord po broju obolelih od kovida

Direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu Miodrag Stojanović kazao je da je u tom gradu juče korona virus potvrdjen kod 411 ljudi, što je neslavan rekord od početka epidemije.

Prema njegovim rečima, prethodni neslavni rekord bio je postavljen 17. septembra prošle godine kada je registrovano 400 novoobolelih u jednom danu, dok je 8. marta prošle godine bilo 396 novoobolelih.

“U poslednjih sedam dana broj obolelih na 100.000 stanovnika veći je za četiri puta u odnosu na broj obolelih u prethodnih sedam dana. U poslednjih 10 dana broj obolelih na 100.000 stanovnika u odnosu na prethodnih 10 dana povećan je za sedam puta”, istakao je Stojanović gostujući u jutarnjem programu televizije Zona plus.

On je rekao da se pretpostavlja da je uzrok značajnog povećanja broja obolelih omikron soj korona virusa koji se veoma lako prenosi, ali koji srećom ne daje tešku kliničku sliku.

“Medju obolelima su uglavnom ljudi koji imaju od 20 do 39 godina, koji su i socijalno najaktivniji”, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, dalji tok pandemije je teško prognozirati, ali će biti opasno ukoliko krenu da se zaražavaju stariji i nevakcinisani ljudi.

“Imamo sreću da je omikron soj takav da nemamo veći broj hospitalizovanih, ali je ogroman pritisak na primarno zdravstvo. U niškom Domu zdravlja pregledano je juče više od 2.000 ljudi. Ne radi se samo o pregledima, morate i da im uradite laboratoriju, nekima i rendgenski snimak pluća”, naglasio je Stojanović.

Kako je kazao, u laboratoriji Instituta za javno zdravlje u Nišu i laboratoriji “Vatreno oko” dnevno se uradi 2.600 analiza i to ne samo za pacijente sa područja Nišavskog okruga i Topličkog okruga već i za pacijente sa područja centralne, istočne i južne Srbije i svi rezultati su gotovi u toku istog dana.

Stojanović je pozvao gradjane da se vakcinišu i istakao da zdravstvene ustanove raspolažu svim vrstama vakcina protiv korona virusa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. E ovako treba, direktor instituta/zavoda za javno zdravlje da iznosi podatke koja je nadlezna za ceo Nis a ne ustanova primarne zdravstvene zastite. Odakle dom zdravlja zna broj u angroprometu, klinickom centru, banji i slicno. Ne radi samo dom zdravlja pcr test… Ali kad neko misli da je najmocniji a u stvari je samo prolazna stanica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com