Hronika

Nekadašnji inspektor za Niške Vesti: Prema osumnjičenom maloletniku će se primenjivati mere socijalne, a ne krivične odgovornosti

Nekadašnji inspektor za maloletničku delikvenciju Bratislav Timotijević rekao je nakon tragičnog događaja u Niškoj Banji, kada je vršnjak ubio nožem svog druga, da moramo mnoge stvari iz korena da promenimo i u našem pristupu, ponašanju i u svesti, ali i u Zakonu. Roditelji moraju da shvate da moraju da nađu vremena da sa svojom decom razgovaraju, kazao je on u izjavi za Niške Vesti.

 

“Igrom slučaja znam porodicu, i ja imam dete koje je tog uzrasta, i zaista sam veoma pogođen i kao čovek, ali i kao neko ko je čitav svoj radni vek proveo na suzbijanju ovakvih pojava. Ovo je za roditelje nenadoknadiv gubitak”, rekao je Timotijević.

On je istakao da je sada upaljen alarm i da je krajnje vreme da se angažuje čitava društvena zajednica. I u ovom slučaju je počinilac maloletan. Scenario će biti isti kao i sa maloletnim Kecmanovićem koji je počinio zločin u Ribnikaru, jer on ne može krivično da odgovara. Prema Timotijevićevim procenama i ovde će biti uključen Centar za socijalni rad i zdravstvena ustanova.

“On ne može da ode u popravni dom, ne može da ode u maloletnički zatvor, prema njemu će se primenjivati mere socijalne, a ne krivične odgovornosti”, objasnio je Timotijević.

Dodaje da bi Zakon morao da bude promenjen i prilagođen Zakonima u pojedinim državama Evropske unije, odnosno da se smanji granica  kalendarskog uzrasta krivično odgovorne dece, jer je praksa pokazala da ona ni sa 13 godina nisu bezazlena. Podseća da u Engleskoj deca stiču krivičnu odgovornost, a već sa 12 mogu da idu u zatvor.

“Moramo da uradimo strategiju, da predavanja po školama ne budu samo pro forme, već da bude u obliku radionica. Možda da angažujemo i glumce koji će da simuliraju događaje, da pokažu, evo možda i ovaj kako se tragično završio, a kako je moglo pozitivno da se završi”, objasnio je inspektor u penziji.

Timotijević je zaključio da mora više da se radi na prevenciji, kako nas ne bi ponovo neka tragedija iznenadila i da ne bi ponovo došlo do nekog Ribnikara ili Niške Banje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Za ubivstvo i za silovanje, samo SMRTNA KAZNA. Pa će se usijane lejke razmisliti, kada zna da i njega čeka sigurna smrt??? Šta, maloletan si pa uzmi pušku, pištolj, nož i udriiii???? Ma nemoj?

  2. Promeniti zakon . Ukinuti rad vikendom i roditelji da provode vreme sa decom . Smanjiti upotrebu telefona kako kod dece tako i roditelja. Zlo 21 veka.

  3. I, šta ćemo sad…..zabranili vatreno oružje, prešli na noževe, zabranite noževe, prećiće na viljuške, posle viljuške, prećiće na ruke-noge, posle toga na zube …..dakle, nije bitno zabraniti bilo šta, već se zmija bije u glavu. Kad se setim svog detinjstva, puška na zidu, pištolj u vitrini, niko ni da pomisli da pipne, a kamo li da uzme, jer će odma da dobije po du..tu i to žestoko, što će pamtiti dugo dugo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com