Društvo

Advokat porodica nastradalih rudara: Podnosim žalbu Ustavnom sudu

Bratislav Stojanović, advokat porodica osam rudara koji su poginuli 1. aprila 2022. godine u nesreći u rudniku "Soko“ najavio je da će sutra podneti žalbu Ustavnom sudu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu o odbacivanju krivične prijave protiv protiv 14 zaposlenih u Javnom preduzeću "Resavica".

Stojanović je rekao da će se u žalbi pozvati na povredu člana 32. Ustava koji garantuje pravo na pravično suđenje a u vezi člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Smatram da je prikupljanje dokaza pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Aleksincu i Višim javnim tužilaštvom u Nišu, vođeno na nezakonit način jer mi nije omogućeno da koristim svoja procesna ovlašćenja koja se prvenstveno odnose na dopunsko veštačenje komisije Rudarsko geološkog fakulteta”, istakao je Stojanović na konferenciji za medije u parku ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Foto: B.Lj.

Stojanović je podsetio da nije prihvaćen njegov predlog da se utvrdi kolika je bila koncentracija metana tokom rada treće smene u periodu od 23 do četiri sata ujutro kada se nesreća dogodila, iako su se mašine za eksploataciju uglja četiri puta automatiski isključivale jer je koncentracija metana bila veća od propisane.

“Veštačenje se odnosilo samo na koncentraciju metana u 4.10 sati kada je ustanovljeno da je nastupilo naglo povećanje prisustva ovog opasnog gasa. Smatram da su tokom prethodnog vremena bili ispunjeni uslovi za evakuaciju rudara kao što je to učinjeno prethodne noći”, naglasio je Stojanović.

Foto : B.Lj.

On je kazao da će od Ustavnog suda zatražiti da se ukine odluka tužilaštva o odbacivanju krivične prijave i predmet vrati na ponovni postupak ili da se pravnim sledbenicima stradalih rudara zbog pretrpljenih duševnih bolova isplati nematerijalna šteta u iznosu od 50.000 evra po porodici.

“Imam poverenja u domaće pravosudne organe, smatram da postoje procesni uslovi da Ustavni sud usvoji moju žalbu. Ukoliko se to ipak ne desi, krajnja instanca nam je Evropski sud za ljudska prava jer je Srbija član Saveta Evrope i kao takva priznaje nadležnost ove pravosudne institucije”, izjavio je Stojanović.

Najavio je da će, u dogovoru sa porodicama, podneti i novu novu krivičnu prijavu i tužbu za naknadu nematerijalne štete u građanskoj parnici protiv JP “Resavica” jer je građansko pravna odgovornost šira u odnosu na krivičnu.

“Pre pokretanja ovog postupka predložićemo novo veštačenje ali od strane rudarske komisije van Srbije, najverovatnije iz Bosne i Hercegovine jer nam je ono potrebno i radi podnošenja krivične prijave. S obzirom da krivično gonjenje zastareva za četiri godine imamo nameru da je podnesemo protiv dežurnog dispečera koji kritične noći, iako su za to bili ispunjeni uslovi, nije sproveo evakuaciju radnika”, istakao je Stojanović.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je nakon sprovedenih dokaznih radnji, u drugoj polovini januara ove godine odbacilo krivičnu prijavu Zorane Mihajlović, bivše potpredsednice VladevSrbije i ministarke rudarstva i energetike, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti protiv 14 osoba.

Stojanović je prigovor na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu o odbacivanju krivične prijave Ministarstva podneo 31. januara, a krajem marta Više javno tužilaštvo odbacilo je taj prigovor.

Tužilaštvo je do sada tri puta odbilo prijave za pokretanje krivičnog postupka, uz obrazloženje da “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U nesreći u rudniku “Soko” poginuli su rudari Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34), a 20 rudara je povređeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zar samo 50 000 eura? MIslim da je to malo.. Sta je to za ove lopine koje okrecu milione i milione.. Minimun 100 000 eura + svaka plata koju bi zaradili do penzije. Posto drzava nikog nije okrivila znaci da je drzava kriva jer su radili kako drzava i ovaj sistem kaze. Sramota sta rade sa narodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com