Društvo

Nekada najmlađi doktor nauka sada predaje studentima!

Marko Petković je pre deset godina poneo epitet najmlađeg doktora nauka u Srbiji, a ovu titulu je stekao sa samo 24 godine, uglavnom u vreme kada mnogi studenti još prebrojavaju koliko ispita imaju do diplomiranja.

Dr Marko Petković je rođen u Nišu gde je zavšio osnovnu, kao i srednju školu. Kao učenik specijalizovanog odeljenja za talentovane matematičare Gimnazije “Svetozar Marković” Marko osvoja nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Posle mature, Marko je upisao Prirodno-Matematički fakultet u Nišu, smer računarstvo i informatika. Ne ostaje na tome, pa paralelno sa ovim upisuje i Elektronski fakultet u Nišu, smer telekomunikacije. Oba fakulteta je završio u roku sa prosečnim ocenama 9.93, odnosno 9.71. Doktorske studije iz oblasti računarskih nauka upisao je 2006. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i sve ispite položio sa prosečnom ocenom 10. Danas marko predaje studentima na Prirodno-matematičkom fakultetu, a kada ga brucoši vide u amfiteatru u prvom trenutku ne mogu da razluče da li je to profesor ili se neko od starjih kolega šali na njihov račun.

Marko kaže da je tajna ivakvog uspaha u ljubavi prema neuci kojom se bavite, al ii u kontinuiranom radu.

“Kada kažem kontinuirani rad moram da naglasim da on kreće već od srednje škole, od priprema za takmčinje , a potom i na studijama. Praksa na PMF-u je da studente osnovnih i master studija aktivno uključujemo u istraživački rad. Oni tako stiču dodatno iskustvo i znanje i ukoliko su zainteresovani pruža im se mogućnost da napreduju”, objašnjava Marko.

On dodaje da je u poslednje vreme interesovanje za doktorske studije malo opalo jer se studenti još na trećoj godini zapošljavaju u softverskim komapnijama. Smatra da je to dobro jer vrlo brzo dolaze do posla, ali sa druge starne, kada počnu da rade oni supore sa sudijama jer nemaju dovoljno vremena da se posvete učinju.

“I pored toga oni najbolji studenti koji su posebno zainteresovani za nauku i istraživanja, i za koje je to svojevrstan izazov, upisuju doktorske studije”, dodaje Marko.

I odluka da upiše dva fakulteta ga izdvaja od drugih.

“Još kao učenik srednje škole sreo sam se sa profesorima PMF-a koji sun am predavali u specijalizovanom odeljenju is a istraživanjima koje smo radili sa njima. Takav način rada me je opredelio prema ovom fakultetu. To je uticalo i na moju odluku da kao mladi doctor nauka ostanem na ovom fakultetu i podučavam mlađe generacije studenata. Da pokušam da im prenesem i znaje i entuzijazam. Paralelno sam studirao in a Elektronskom fakultetu kako bih proširio svoje znanje i dodano sebe edukovao”, kaže Marko.

Kao profesor na PMF-u na departmanu za računarske nauke, gde izvodi nastavu iz nekoliko predmeta, Marko je autor je jednog udžbenika, jednog pomoćnog udžbenika i jedne monografije. Aktivno se bavi i naučnim radom i do sada je objavio oko 90 naučna rada, od toga veći broj njih u časopisima međunarodnog značaja.

Posle završenih doktorskih studija Marko Petković je imao priliku da boravi na postdoktorskom usavršavanju u Doveru u Sjedinjenim Američkim Državama. Učestvovao je na nekoliko projekata iz oblasti računarske obrade video signala kao i primenjene matematike i tom prilikom skrenuo pažnju međunarodnih stručnjaka na sebe. Počele su da stižu ponude iz inostranstva, ali je Marko odlučio je da svoj rad i dalje usavršavanje nastavi u svojoj domovini.

Inače, Prirodno-matematički fakultet u Nišu je poznat po tome što na spisku zaposlenih ima najviše mladih doktora nauka, a kroz šalu kažu da je “nogu povukao” profesor dr Miroslav Ćirić koji je doktorsku disertaciju odbranio pre tridesete godine.

Pfof. dr Miroslav Ćosić

“Na našem fakultet postaje normalno da oni koji su zainteresovani za naučni rad doktoriraju pre 30 godina, što je, moram da priznam retkost na drugim fakultetima”, kaže professor dr Miroslav Ćirić. “To je plod jednog ozbiljnog rada koji počinje još u specijalnom odeljenju Gimnazije “Svetozar Marković”, a kasnije se to nastavlja in a fakultetu. Pružamo punu podršku studenti, kako najboljima, tako i onima koji su prosečni”.

Redovne doktorske studije traju tri godine i, prema rečima dr Miroslava Ćirića, retkost je da studenti završe sve u tom roku, ali na PMF-u to uspevaju.

“Intersovanje za doktorske studije na departmenu za računarstvo je poslednjih godina opalo interesovanje za doktorske studije, a izrok je taj što studenti u komapnijama koje bave IT tehnologijom mogu da rade odmah posle studija, a na doktorske ostaju samo najveći entuzijasti”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com