Društvo

Izložba postera iz CERN-a u Gimnaziji “9. maj”

Niški gimnazijlaci imaće priliku da tokom februara i marta u svojim školama pogledaju izložbu postera koji predstavljaju vizuelne postavke fenomena u oblasti elementarnih čestica, fizike visokih energija, kao i u oblasti astrofizike i kosmologije.  

Prva od niza izložbi održana je u Gimnaziji 9. maj u Nišu. Na svečanom otvaranju,  prof. dr Dragoljub Dimitrijević održao je popularno predavanje Čestice i fizika, o fizici čestica visokih energija, kosmologiji i poreklu Svemira.

U okviru izložbe biće prikazano je 17 postera, a prikazani efekti i njihov doživljaj i interpretacija se mogu predstaviti kao čisto naučni, na granici nauke i umetnosti, ili sasvim umetničke i naučno-fantastične prirode.

Profesor sa Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Dragoljub Dimitrijević rekao je da je postere je dizajnirao Mišel Hoč, rukovodilac projekta “Origin-art@CMS” i njegovi saradnici iz CERN-a, vodeće laboratorije za istraživanje elementarnih čestica i fizike visokih energija u svetu.

Foto: fizika.pmf.ni.ac.rs

„Ovo je multimedijalna postavka. Glavni cilj je da kažemo đacima da fizika nikada nije prestala da bude zanimljiva ljudima. Ona je sve vreme zanimljiva, oduvek je bila zanimljiva. Fizika visokih energija je uvek bila „kraljica“ fizike, tu se uvek dešavale jako zanimljive stvari, radili se ogromni uređaji“, istakao je Dimitrijević.

Izložba postera u školi trajaće dve nedelje, a učenici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim naučnim otkrićima i dostignućima u fizici čestica, astrofizici i kosmologiji. Uporedo sa posterima, na tri ekrana u okviru gimnazije data je prezentacija CERN-a. Cilj izložbe je bio da učenicima pruži priliku da se informišu o dostignućima u ovim oblastima nauke na interaktivan i zanimljiv način, da se upoznaju sa umetničkim doživljajima, inače „nevidljivih“ fenomena koje su kreirali sami naučnici, i da ih podstaknu na lični doživljaj „graničnih“ fenomena savremene fizike.

Foto: fizika.pmf.ni.ac.rs

Šef Katedre za teorijsku i primenjenu fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu Goran Đorđević rekao je da će izložbe u niškim gimnazijama biti organizovane u okviru programa “Cultural Collisions Srbija”. On je kazao da je reč o multidiciplinarnom programu koji je omogućio i umetnički prikaz nečega što je inače nevidljivo.

„Izložba je nastala neposedno pre početka korone. Imali su priliku da je vide u regionu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, a u Srbiji je ovaj program počeo avgusta. Prvi put je izložba bila organizovana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, tokom 11. kongresa Balkanske unije fizičara.”

Foto: fizika.pmf.ni.ac.rs

Pored pomenute izložbe u Gimnaziji 9. maj, planirane su izložbe i u ostalim niškim gimnazijama sredinom februara i sredinom marta, dok će stalna postavka biti organizovana na Departmanu za fiziku, PMF Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com