Društvo

Zanimljivo predavanje u Nišu: “Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?”

U okviru realizacije projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, organizuju predavanje„Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?”. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, a predavanje će biti održano u četvrtak, 17. avgusta 2023. godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu, sa početkom u 20 časova.

 

“U poslednje vreme, po ko zna koji put, u svetu se, posebno u SAD, čak i pred zvaničnim političkim organima odlučivanja, ponovo aktuelizuje prisustvo vanzemaljaca i njihovih letelica na našoj planeti. Ne udubljujući se u argumentaciju (ne)postojanja vanzemaljskih civilizacija, autor predavanja razmatra mogućnosti za uspostavljanje kontakta i sporazumevanje sa njima”, kazali su u Astronomskom društvu “Alfa”.

Objašnjavaju da će na predavanju biti reči o tome na koje se načine može sprovesti ova komunikacija i koji su se predlozi za njenu realizaciju pojavljivali kroz istoriju.

Analiziraće se neki vidovi te komunikacije, koja se, u principu, može ostvariti neposrednim kontaktima, mehanizmima veze: radio talasima ili optičkim, pre svega laserskim signalima ili drugim, mešovitim, metodama: slanjem poruka preko kosmičkih letelica ili robotizovanih, automatskih, samoreplicirajućih sondi.

Biće ukazano i na tehničke i fizičke probleme u realizaciji pomenutih vidova komunikacije. Posebno će biti istaknut problem “jezika” komuniciranja, s obzirom na logičnu razliku kognitivnih i mentalnih sposobnosti civilizacija. U tom smislu, biće pomenuti i pokušaji stvaranja univerzalnog “kosmičkog” jezika.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com