Sport

Neizmerna LJUBAV PREMA SPORTU! Uroš iako potpuno zdrav igra košarku u kolicima i uživa u druženju sa ovim košarkašima (VIDEO)

Košarka u kolicima dopada se klincima Kamenice

Uroš Peralović je potpuno zdrav i fizički snažan petnaestogodišnjak koji se, kao većina njegovih vršnjaka, aktivno bavi sportom. To ne bi bilo čudno da on, pored džudoa u kom je 2019. godine poneo titulu državnog prvaka, nije aktivan i na treninzima Kluba košarke u kolicima “Nais” iz Niša koji je oformljen prevenstveno zbog sportista sa invaliditetom. A sve je počelo slučajno, nakon jednog promotivnig treninga paraolimpizma, organizovanog pre dve godine u Uroševoj školi.

Uroš završava osmi razred u OŠ “Desanka Maksimović” i ponosni je kandidat za titulu đaka generacije. Namerava da bude student DIF-a i da kasnije, kao trener, nastavi da se bavi košarkom u kolicima.

Urošev primer mogao bi da inspiriše i vršnjake iz Osnovne škole “Stevan Sinđelić” iz Kamenice, koji su kroz interaktivnu radionicu “Košarka u kolicima dopada se klincima” imali prilike da se upoznaju sa ovim sportom i njegovim glavnim protagonistima – košarkašima koji uprkos svom invaliditetu vode zdrav život i nižu sportske pobede.

Stručnjaci za rad sa osobama sa invaliditetom u sferi sporta, mahom treneri i profesori sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, kažu da im je glavni motiv da deca školskog uzrasta budu upoznata sa raznovrsnom sportskom ponudom, da im se približi jedna posebna sfera sporta i života, ali i da se razbiju predrasude o invaliditetu i otklone barijere. Takođe je cilj da se se što više osoba sa invaliditetom uključi u sporske aktivnosti.

Druženju kameničkih đaka i košarkaša u kolicima prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Pantelej kojima je razvoj sporta i edukacija mladih jedan od osnovnih prioriteta.

Košarkaši “Naisa” poklonili su osnovcima “Sinđelića” nekoliko košarkaških lopti i obećali im, pri lepšrm vremenu, novo druženje, i priliku da sami isprobaju i osete – sve čari košarke u kolicima.

Za više sportskih vesti iz regona pratite SPORT JUGA.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com