Društvo

Na godišnjicu bombardovanja biće otkrivena Spomen-kripta kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog

Državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Dejan Antić i Lav Grigorije Pajkić prisustvovali su na planini Suvobor skupu Saveza veterana sa Košara.

Antić i Pajkić su, zajedno sa veteranima sa Košara, porodicama palih boraca i predstavnicima Ministarstva odbrane, najpre obišli Muzej Drugog srpskog ustanka, crkvu-brvnaru Svetog Đorđa i spomenik pod Takovskim grmom u Takovu.

U selu Teočin delegacija je položila vence na spomenik Milanu Jevtoviću, poginulom borcu na Košarama, a nakon toga posetila je aerodrom sa Memorijalnim kompleksom operacije Halijard u Pranjanima. U Vojnom odmaralištu Rajac državni sekretari su prisustvovali svečanom skupu i druženju sa veteranima sa Košara.

Antić je, obraćajući se prisutnim veteranima i porodicama palih boraca, poručio da Srbija nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu, istakavši da su Košare mesto na kojem se branio opstanak naše zemlje. On je rekao da su borci sa Košara svoje borbene zadatke izvršili pošteno i časno, kao što su to učinili i borci na Paštriku, kod Orahovca i na celoj teritoriji naše južne pokrajine.

Prema njegovim rečima, zbog toga to ministarstvo nastavlja da podržava ovakva okupljanja, ali i da brine o očuvanju sećanja na naše pale heroje.

Foto: Dejan Antić

I zbog toga će ove godine, 24. marta, na godišnjicu početka NATO agresije, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu biti otkrivena jedinstvena Spomen-kripta novim kosovskim junacima.

“Košare su srpski Termopili. Naša epska istorijska tačka. Mesto na kojem se nisu branili samo Kosovo i Metohija, već i opstanak Srbije. Zato smo u Takovu i na Suvoboru, odali priznanje Savezu heroja (veterana) sa Košara, na predanom negovanju odbrambeno-oslobodilačke tradicije srpskog naroda. Setili smo se i junaka koji su braneći zemlju od terorizma i agresije na oltar otadžbine Srbije položili najvrednije što su imali – svoj život. Zakzali smo okupljanje u Nišu, 24. marta, kada ćemo na 25. godišnjicu od početka Nato bombardovanja, zahvaljujući državi Srbiji, ministru Nikoli Selakoviću i episkopu niškom g. Arseniju, otkriti jedinstvenu Spomen kriptu novim kosovskim junacima”, rekao je državni sekretar.

Na Spomen kripti novim kosovskim junacima biće uklesana imena svih srpskih ratnika koji su dali živote braneći našu duhovnu i nacionalnu kolevku – Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. godine.

Foto: Vlada Srbije

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com