Društvo

Niš slavi Svetog Vasilija Ostroškog, spasitelja Duvaništa u NATO bombardovanju

Večernjom službom u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i svečanom litijom počelo je obeležavanje slave tog hrama i praznika posvećenog velikom svetitelju i čudotvorcu.

Veliki broj građana Niša, među kojima i rukovodstvo grada predvođeno gradonačelnicom Dragonom Sotirovski, predstavnici vojske, policije, gradskih ustanova i organizacija prisustvovali su službi i liturgiji koju je predvodio Episkop niški Arsenije.

Svečana liturgija prošla je ulicama u Duvaništu na koje je palo više od 2.000 kasetnih bombi u NATO bombardovanju 1999. godine, a koje nisu nikoga ubile, zahvaljujući velikom svetitelju i njegovoj milosti.

Sa organizovanjem litija stanovnici Duvaništa i opštine Medijana krenuli su još 2000. godine kako bi odali počast Svetom Vasiliju Ostroškom, a u znak zahvalnosti za spasenje, grad i vernici podigli su mu hram u tom naselju.

Obeležavanje slave hrama i crkvenog praznika biće nastavljeno sutra Svetom ahrijerejskom liturgijom u novoizgradjenom hramu u Duvaništu.
Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, kao velika svetinja čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, koji mesto hodočašća brojnih vernika iz svih krajeva sveta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com