Društvo

Mladi niški kuvari bolji od 400 kolega iz 30 zemalja na takmičenju u Strumici

Četiri pehara i više od 20 medalja, bilanas je priznanja koje je na nedavno završenom Internacionalnom gastro-turističkom festivalu “Gastromak 2018” u Strumici, osvojio tim niških ugostitelja.

Prema oceni međunarodnog tima sudija, Nišlije su ovaj put imale najbolje pripremljeni specijalitet nacionalne kuhinje, najbolji učenički tim u kategoriji moderna kuhinja, najbolji tim na „Gastromak“ festivalu, a proglašeni su i najboljim udruženjem koje okuplja kvalitetne kulinare svih generacija.

Pored pehara Nišlije su u Makedoniji izborili i 21 medalju – 13 zlatnih, tri srebrne i pet bronzanih u više disciplina i kategorija. Najviše zlatnih poneli su takmičari koji su pripremali jela nacionalne kuhinje, ostavivši iza sebe timove Mongolije, Bugarske, Turske, Rumunije i brojnih drugih.

Skoro da nema discipline da nismo osvojili bar neku medalju, a ova četiri pehara su samo potvrda da smo napravili dobru selekciju za takmičenje. Postigli smo veliki uspeh, imajući u vidu da je bilo više od 400 takmičara iz oko 30 država sveta. Imajući u vidu da su sudije direktori Svetske asocijacije kuvara, „Michelin star“ kuvari i predsednici najuglednijih svetskih asocijacija šefova kuvara, za ovo takmičenje smo se spremali dugo i vrlo isrcpno. Moram posebno da istaknem naše najmlađe takmičare koji su, kao nikad do sada, bili na visini zadatka i dostojanstveno, na svoj način, promovisali Srbiju“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša koji je u Strumici bio jedan od članova sudijskog tima.

Nisam imao sreću da ocenjujem radove naših takmičara, ali mi je utoliko draže, jer su im priznanja dodelili svetski gastronomi, bez „gledanja kroz prste“ i moram da kažem da su ovaj put kriterijumi bili baš strogi. Drago mi je da je i tim Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca pokazao kvalitet i takođe osvojio priznanje kao najbolji mladi tim“, navodi Mirašević.

Mladi kulinari iz Srbije za malo nisu uspeli da sačuvaju titulu naboljeg mladog kuvara na svetu osvojenu prošle godine, ali su pokazali da je rad u kuhinji pre svega timski rad i da kao tim nemaju konkurenciju.

Tim za pobedu srednje Ugostiteljsko-turističke škole Niš

Pripremanje jela nacionalne kuhinje na moderan način je posebno zanimljivo mlađim generacijama. I u ovoj kao i u kategoriji pripremanje jela u boksu pod budnim okom sudija za određeni vremenski period, imali smo takmičare za pobedu. To su učenici srednje Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša na koje smo preponosni, kao i na njihove mentore, jer su pored znanja, veštine i kreativnosti pokazali da, ne samo Niš, već i Srbija ima čime pred svet. Njihovo vreme tek dolazi“, ističe Mirašević.

Ovogodišnji, treći po redu, Gastromak, okupio je rekordan broj takmičara. Pored šefova kuhinja mediteranskih i evropskih regija, kulinara iz Mongolije, Bugarske, Turske, Rumunije, Albanije, Sjedinjenih američkih država, Kine i drugih zemalja, Srbiju su predstavljali timovi iz Niša i Leskovca. Pripremljeno je više od dve hiljade različitih specijaliteta i deserata, održano više od 30 master klasova i jedan simopozijum za međunarodne sudije WACS-a – Svetske asocijacije šefova kuhinja, po čijim se propozicijama u celom svetu održavaju ovakve manifestacije.

Internacionalni gastro-turistički festival u Strumici organizovala je Kulinarska asocijacija Gastromak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com