Društvo

Martovski program kroz programe Niškog kulturnog centra

Tokom marta meseca, niška publika biće u prilici da pogleda različite filimove inostranih režisera, uživa u koncertima, promocijama knjiga i u bogatom programu koji je pripremio Niški kulturni centar.

 

REPERTOAR

1 – 4.  Mart

DANI ITALIJANSKOG FILMA

Mala sala NKC-a , ulaz besplatan

Utorak, 1.mart u 18:00

PROKLETO PROLEĆE (2020, 94′) / Režija: Eliza Amoruzo
Godina je 1989. Nina ima jedanaest godina i haotičnu porodicu – mama i otac se stalno svađaju, a njen mlađi brat postaje opasan kad se naljuti. Ona nema prijatelja, ali iznenadni susret sa trinaestogodišnjom mulatkinjom Sirli koja igra lambadu, menja sve.

Utorak, 1.mart u 20:00

DOKTOR NA JEDNU NOĆ (2021, 85′) / Režija: Gvido Kjeza
Šezdesetpetogodišnji Pjerfrančesko je lekar hitne pomoći, oronulog zdravlja, mrzovoljan i nimalo ne saoseća sa pacijentima. Jedne noći nakon saobraćajne nesreće sa dostavljačem hrane, menja se životna situacija za obojicu i moraće da sarađuju da bi opstali.
Sreda, 2. mart u 20:00

U KAVEZU (2021, 117′) / Režija: Leonardo di Kostanco
Stari zatvor iz XIX veka, smešten u neprohodnoj i neistraženoj oblasti Italije, sada je pred zatvaranjem. Zbog birokratskih problema, premeštaji su obustavljeni, a dvanaestak osuđenika sa par čuvara, čeka da ih rasporede na druge lokacije.

Četvrtak, 3. mart u 20:00

BANGLA (2019, 84′) / Režija: Faim Buijan
Faim je mladić muslimanskog porekla iz Bengala, rođen u Italiji pre 22 godine. Živi sa porodicom u multietničkom delu Rima, Torpinjatari, radi kao pomoćno osoblje u muzeju i svira u bendu. Upravo na jednom koncertu upoznaje Aziju, svoju suštu suprotnost…

Petak, 4. mart u 20:00

MENjAM SVE! (2020, 90′) / Režija: Gvido Kjeza
Đulija ima četrdeset godina, živi u velikom gradu i ima dosta problema: sa novim šefom, bez ikakvog iskustva koji teško odoleva mladim radnicama, sa svojim koristoljubivim partnerom, slikarom bez prebijene pare i njegovim nestašnim sinom tinejdžerom, sa najboljom drugaricom koja se bavi samo sobom i svojim imaginarnim ljubavima, a ni mukotrpna dijeta ne daje rezultate.

4.

Naučno-popularno predavanje: NIŠ SE VRAĆA NA MLEČNI PUT!

Govori: Dajana Bjelajac, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Univerziteta u Novom Sadu.

Mala sala NKC-a od 18,00

7 – 10.

DANI ŠVEDSKOG FILMA: „ŠVEDSKI VAJB – U FILMU“
Mala sala NKC-a, ulaz besplatan

7. mart

18:00 NEVALjALCI KRIMINALCI / SnällaKriminella, 2021, 90’ / Režija: Sara Jang / Uloge: Simon Garshasebi, Babak Yousefi, Lisbeth Johansson
Komedija o dvojici gubitnika koji kroz kriminal pokušavaju da reše svoje probleme. Jedan je reper kojem je potrebna podrška ulice, a drugi je otpušten s posla, ostavila ga je devojka i treba mu novac za operaciju psa. Film je dobio nagrade na festivalim u Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu… Zanimljivost ovog filma – direktor fotografije je Bratislav Stanković, švedski snimatelj srpskog porekla, član uprave Švedske asocijacije snimatelja – FSF.

20:00 BELO SMEĆE / Vitt skräp, 2021, 107’ / Režija: Tobias Nordquist / Uloge: Ola Rapace, Ida Engvoll, Erik Bolin
Akcioni film koji se događa u malom švedskom gradu tokom 80-ih godina prošlog veka, gde se dvojica stranaca nađu usred narko kartela. Direktor fotografije i u ovom filmu je Bratislav Stanković, dok je producent Mikael Kros koji je bio gost Niša, u januaru, zajedno sa selektorkom programa, Jelenom Milom.

8. mart

18:00 ČARTER / Charter, 2020, 94’ / Režija: Amanda Kernel / Uloge: Ane Dahl Torp, Sverrir Gudnason, Troy Lundkvist
Nakon razvoda, čekajući presudu o starateljstvu, Alis ne može da vidi svoju decu. Kada je njen sin pozove usred noći, Alis kreće u akciju. Film je nominovan za evropskog Oskara u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, a učesnik je i prestižnog Sandens festivala.

20:00 GOLIJAT / Goliat, 2018, 88’ / Režija: Peter Grӧnlund / Uloge: Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson
Kriminalistička drama koja se dešava u malom švedskom industrijskom gradu. Kada Roland bude osuđen na zatvorsku kaznu, očekuje se da njegov sedamnaestogodišnji sin preuzme očev posao. Da li je on spreman za to? Film je dobio nagradu za najbolji nordijski film na festivalu u Oslu. U ovom filmu igra i Čedomir Đorđević, švedski glumac srpskog porekla.

9. mart

18:00 BAZEN / Pool, 2020, 95’ / Režija: Anders Lennberg / Uloge: Niclas Gillis, Natacha Guyon-Anderson, Nino Wongchaiseree
Dvadesetčetvorogodišnji Johan provodi dane u Nici, na francuskoj rivijeri, sa vremešnom suprugom – bivšom glumicom i prijateljem u dokolici i luksuzu. Ali, njega progone sećanja na prošle dane…

20:00 KRV LAPONACA/Sameblod, 2016, 110′
Režija: Amanda Kernell / Uloge: Maj-Doris Rimpi, Olle Sarri, Anne Biret Sombi
Istorijska drama koja se dešava 50-oh godina prošlog veka. Glavna junakinja je Laponka koja se bavi uzgojem irvasa; da bi promenila život, mora da prekine sve veze sa svojom porodicom i kulturom. Film je dobio nagrade na festivalima u Solunu, Sijetlu, pratećem programu Venecije…

10. mart

18:00 SAVRŠENI PACIJENT/The Perfect Patient, 2019, 132’
Režija: Mikael Håfström
Uloge: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August
Kriminalistička drama o jednom od najvećih pravosudnih skandala u istoriji Švedske. Jedan čovek je žrtvovao sve, u potrazi za istinom!

7.

KONCERT
Trio Tranqillo: Stanislav Alađozovski / violina (koncertmajstor NSO), Đorđi Alađozovski / fagot (prvi fagot NSO) i Bojan Mladenović / klavir (prof. FU Niš).
Program: dela Betovena, Glinke i Šostakoviča
Sala Niškog simfonijskog orkestra od 19,00

7.
IZLOŽBA MOZAIKA
Izabrana dela sa Beogradskog festivala mozaika.
Galerija NKC-a od 18,00

8.
BAJAGA & INSTRUKTORI – Koncert povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena
Trg Kralja Milana, 20 sati
Organizator NKC, pokrovitelj Grad Niš

15.

PREDAVANjE istoričara Vladimira Jovanovića: “Koliko(ne) poznajemo Nišku tvrđavu”.

Mala sala NKC-a od 18,00

21.

PROMOCIJA knjige „Svakidašnje čudovanke“, izbora iz poezije Slobodana Stojadinovića Čudea (izdanje NKC, 2021)
Govore: Prof. dr Goran Maksimović, priređivač i Zoran Ćirić, urednik.

Mala sala NKC-a od 18,00

21.
IZLOŽBA radova sa Feminističke likovne kolonije pod nazivom „Nebo je prijateljica“.
Galerija NKC-a od 19,00
23. i 24.

GRADSKA SMOTRA RECITATORA

Smotra recitatora predstavlja svojevrsno takmičenje u izražajnom kazivanju stihova.
Takmičenje se održava na Gradskom i Okružnom nivou, učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola, a najbolji predstavljaju nišavski okrug na Republičkoj smotri recitatora u Valjevu.

26.

KONCERT ambijentalne elektro-akustične muzike (drone, ambient, impro)
Izvođači: Fließgewässer (Nemačka), Goran Lončarević (Beograd), Slađan Milenković (Niš)
Mala sala NKC-a, termin početka – naknadno

29.

IZLOŽBA RADOVA studenata sa departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu iz predmeta Prostorne grafike.
Galerija NKC-a od 19,00

29.

KONCERT

Klavirski resital pijaniste Andrije Mamutovića.
Koncertno izložbenom prostoru FU Niš (Knjaževačka ulica) od 19,00

Tokom januara, fabruara i marta
Rad žirija za književne nagrade „Branko Miljković“ (za najbolju knjigu poezije u 2021. godini) i „Maleni cvet“ (za najbolju knjigu proze ili poezije za decu i mlade u 2021. godini).

(Više informacija o programima na sajtu i fejsbuk stranici NKC-a. Tokom meseca može doći do promena u programima, o čemu će NKC blagovremeno obavestiti javnost)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com