Društvo

Lazarević i Antić na komemorativnoj akademiji povodom martovskog pogroma Srba na KiM

U Narodnom pozorištu u Beogradu održana komemorativna akademija povodom dana sećanja na pogrom Srba na godišnjicu u organizaciji Odbora vlade Republike Srbije za negovanje tradicija.

Iz Niša akademiji su prisustvovali doc. dr Milan Lazarević, lekar sa Klinike za kardiohirurgiju i nastavnik na Medicinskom fakuktetu, kao i državni sekretar prof. dr Dejan Antić, sa Filozofskog fakukteta.

Foto: Ministarstvo za rad zapošljavanje biračka i socijalana pitanja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kojoj prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri, predstavnici Vojske Srbije, SPC, verskih zajednica i diplomatskog kora, kao i poslanici, porodice stradalih i drugi, rekao da nismo dovoljno analizirali šta se događalo tada i šta je proisteklo iz toga.

Kada od zločina prođe 20 godina, i to bez pravde za žrtve, bez kazne za zločince, postavlja se pitanje šta nam posle svega ostaje? Šta da kažemo Srbima sa Kosova i Metohije, koji su 17. marta 2004. godine doživeli pogrom, kada je njih desetoro ubijeno, skoro 1.000 povređeno, 4.000 trajno izbačeno iz svojih domova, dok su im kuće devastirane i razorene, a 35 crkava i manastira oštećeno i uništeno, naveo je on.

Prema njegovim rečima, postoji nešto što ni njima ni nama niko ne može da oduzme, a to je pravo na istinu.

Živimo u svetu nasilničkog otimanja istine. Kada za Srbiju tražimo ono što važi za sve u svetu, napadaju nas da smo nasilni, da se naoružavamo. I 20 godina od pogroma niti smo nekoga napadali, niti pretili, a često smo i ćutali. To ne znači da ćemo se povući, nastavićemo da govorimo istinu, poručio je predsednik.

On je ukazao na to da je pogrom nad Srbima, koji se dogodio 17. marta 2004. godine, imao samo jedan cilj, a to je nezavisnost takozvanog Kosova.

To je bila organizovana i pripremljena akcija, a ne nikakav gnev ili bes ljudi koji su videli nepravdu koja se dogodila dečacima iz Čabra, kod Zubinog Potoka, da bi upravo posle toga dobili Ahtisarijev plan, bečke pregovore i punu nezavisnost takozvanog Kosova, podsetio je on.

Vučić je predočio da smo od 2008. do 2012. i 2013. godine izgubili mnogo, jer je više od polovine sveta priznalo nezavisnost takozvanog Kosova.

Nismo nasledili poziciju u kojoj smo isti, već poziciju u kojoj je „Kosovo“ za veći deo sveta već bilo nezavisno, podvukao je on i dodao da ma koliko bolan bio Briselski sporazum, dao nam je nekoliko godina za ubrzan napredak i razvoj i da pokažemo da smo pouzdan partner Zapadu.

Nikada nisu ispunili ništa ni iz Briselskog sporazuma. Više ga ni ne pominju, sada se pominje Ohridski sporazum, iz koga smo mi ponešto i ispunili, a vlast u Prištini ništa, naglasio je Vučić.

On je, govoreći o tome šta je to što možemo da uradimo danas kada vidimo da ne poštuju svoju reč, rekao da očekujemo da nam kažu da nam je nešto nametnuto, a ne dogovoreno.

Kažite da je to vaša volja, a ne Srbije i srpskog naroda. Možete da provodite kakve hoćete akcije i pretnje, ali nikada nećemo prihvatiti rezultate pogroma 17. marta 2004. godine, niti jednostrane odluke o nezavisnosti tzv. Kosova, rekao je predsednik i ponovio da će Kosovo i Metohija uvek biti deo suverene i nezavisne Srbije.

Vučić je rekao da će predstojeći meseci ekonomski biti odlični za naš narod, ali politički najteži meseci u poslednjih 20 godina.

Želim da se sa svima vama poklonim senima naših junaka koji su pali čuvajući svoje kuće i ognjišta i da im poručim da nisu uzalud pali. Znaćemo da čuvamo sve što su učinili za svoju otadžbinu. Neka živi Srbija, neka živi Kosovo i Metohija i naš narod, zaključio je on.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras u Beogradu da godišnjica “pogroma Srba” ostaje duboko urezana u kolektivnu svest kao podsećanje na patnje i gubitke koje su pretrpeli sunarodnici.

“Dok odajemo počast žrtvama, poručujemo da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami. Uvek ćemo nalaziti načine da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohiji! To je naša obaveza”, napisao je Dačić na Instagramu.

Foto: Ministarstvo za rad zapošljavanje biračka i socijalana pitanja

“Danas se sećamo tragičnog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koji su albanski ekstremisti izvršili 2004. godine. Prošlo je 20 godina od ovog drugog velikog pogroma Srba posle 1999. godine, kada su Srbi bili izloženi stravičnom nasilju i progonstvu”, napisao je Dačić.

Prema njegovim rečima, 17. i 18. marta 2004. godine činjena su “najgora zlodela nad nedužnim narodom i sveštenstvom”.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. I posle se vrati na Kardiohirurgiju i pogleda na zgradi grb Američke vojske i zahvalnost istoj i Američkom narodu. Treba pod hitno da se ta sramota za Srpski narod skine sa zgrade Kardiohirurgije, pa nije ta zgrada privatna prćija jednog plagijatora koji pokušava da bude drugi Nestorović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com