Društvo

(VIDEO) Otkrivanje Spomen – kripte novim kosovskim junacima

Na Komemorativnom skupu povodom 25 godina od početka Nato agresije na SR Jugoslaviju koji je u Domu vojske Srbije u Nišu organizovao Klub generala i admirala Vojske Srbije, u ime ministra Nikole Selakovića prisutnim zvanicama obratio se državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Dejan Antić.

On je podsetio prisutne na velika stradanja srpskog naroda tokom sedamdesetosmodnevnog bombardovanja SR Jugoslavije, ali i na herojsku odbranu zemlje od Nato agresije i albanskog terorizma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

„Kosovo i Metohija su naša državna i duhovna kolevka. Izvorište našeg identiteta i nacionalnog imena radi kojeg su sve generacije čestitih Srba od kneza Lazara do naših dana bile spremne na žrtvu. Da su stopama Obilića krenuli i junaci Treće armije Vojske Jugoslavije i njenog legendarnog Prištinskog korpusa pokazala su njihova dela. Udružene sa snagama MUP-a Srbije i službi bezbednosti, pomenute formacije uspele su da osujete planove Nato alijanse o uništenju srpske države i da odbiju terorističke nasrtaje na kopnu. U toj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta srpske države živote je položio nemali broj pripadnika njene vojske i policije. Poštujući Hristoliku žrtvu naših palih boraca i želeći da njihova imena budu urezana u večnost, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, po blagoslovu Episkopa niškog gospodina Arsenija u kripti hrama Sv. Vasilija u Nišu izradilo je i postavilo 19 spomen ploča. Na mermernim tablama uklesana su imena i prezimena 1139 srpskih vojnika, policajaca i pripadnika službi bezbednosti koji su od 1998. do 2003. godine izgubili živote braneći naše Kosovo, Metohiju i Kopnenu zonu bezbednosti. Zato će, ako Bog da, u nedelju 24. marta, na 25. godišnjicu od početka Nato agresije na našu zemlju, najviše državno rukovodstvo Republike Srbije u gradu Nišu otkriti Spomen ploče i kriptu Novim kosovskim junacima”, rekao je državni sekretar prof. dr Dejan Antić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com