Društvo

Prof. dr Dejan Antić: POGROM SRBA na KiM još uvek traje

Profesor Antić za Niške Vesti povodom 20 godina od Martovskog pogroma

Nakon neproverenih optužbi da su za smrt trojice albanskih dečaka, koji su se 16. marta 2004. godine utopili u reci Ibar, odgovorni kosovski Srbi, albanski ekstremisti su na očigled međunarodne javnosti sproveli organizovano nasilje u kojem je ubijeno 19, a iz svojih domova zauvek proterano više od 4000 Srba.

Dvadeseta godišnjica Martovskog stradanja srpskog naroda obeležava se danas brojnim komemorativnim skupovima širom Srbije.

Komentarišući za Niške Vesti nekadašnja martovska zbivanja u južnoj srpskoj pokrajini prof. dr Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta u Nišu izneo je mišljenje da su organizovani teror i zločini nad nealbanskim življem od 17. i 18. marta 2004. godine bili dugo i temeljno planirani od strane albanske političke elite i njenih kriminalnih grupacija.

On kategorički odbacuje mogućnost da se radilo o revoltu i spontanoj reakciji albanskog življa, i smatra da je reč o kontinuitetu albanske genocidne politike koja se nad kosovsko-metohijskim Srbima aktivno sprovodi od 18. veka sve do danas.

“Iako je UNMIK policija demantovala navode o umešanosti Srba u pogibiju albanskih dečaka i saopštila da je reč o  slučajnom i tragičnom događaju, više od 60.000 organizovanih Albanaca u Metohiji, na centralnom Kosovu i Kosovskom Pomoravlju rušilo je i palilo kuće, crkve, groblja, manastire, spomenike i sve što je srpsko pred sobom. Radilo se o vrhunski pripremljenoj akciji čiji je krajnji cilj bio završetak etničkog čišćenja Srba započetog po povlačenju srpskih snaga bezbednosti iz naše južne pokrajine u junu ’99”, rekao je prof. Antić.

Prema Antićevim rečima položaj Srba na KiM ni posle dvadeset godina od Martovskog nasilja nije promenjen.

“Pogrom kosovsko-metohijskih Srba nije završen 18. marta 2004. godine. On još uvek traje. Dok međunarodna javnost bestidno ćuti ili vrši pritisak na državno rukovodstvo Srbije, samoproglašene prištinske vlasti na čelu sa Aljbinom  Kurtijem nastavljaju sa politikom OVK. To je politika zločina, šovinizma i terora nad pravoslavnim življem radi njegovog potpunog istrebljenja i cementiranja granica Velike Albanije”, ističe Antić.

On naglašava da je srpski narod u Staroj Srbij i kroz istoriju preživeo bašibozuk, kačačke bande i baliste, te da će preživeti i Kurtijeve teroriste.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com