SportStari Niš

KRATAK ISTORIJAT NASTANKA FUDBALSKOG KLUBA RADNIČKI

Pioniri razvoja fudbala u Nišu bili su studenti i đaci koji su u periodu od 1915. do 1919. godine boravili u Francuskoj, Rusiji, Engleskoj i Švajcarskoj. Mnogi od njih tamo su upoznali novu sportsku igru i po povratku u Niš doneli fudbalsku loptu. Po sećanju starih Nišlija, zaljubljenika u fudbal, prvu fudbalsku loptu u Niš doneo je Vladeta Simić Beogradski školarac, koji se sa porodicom 1914. godine preselio iz Beograda u Niš. Na starom vašarištu koje se nalazilo kod Jagodinmalskog mosta improvizovano je prvo civilno igralište.

 

Zgrada gde je bila smeštena uprava Radničkog od 1923. do 1928. Foto: Tomislav Santrač; privatna arhiva

Za mladu generaciju Niša, fudbalska lopta je bila novina i stekla je za kratko vreme veliki broj pristalica. Već u proleće 1919. godine, niški đaci i studenti odigrali su prvu fudbalsku utakmicu sa timom Engleske vojske koja je boravila u Nišu kao ratni saveznik.

Godine 1920. formiran je Sportski klub Iskra i on je preteča Mladog radnika, Proletera i Radničkog. Godine 1922. osnovan je fudbalski klub Mladi radnik i ubrzo se fuzionisao sa klubom Ranjeni orao. Tako je formiran novi fudbalski klub pod nazivom Proleter.

Foto: Tomislav Santrač; privatna arhiva

Proleter nije bio registrovani klub, ali je delovao snažno i predstavljao jaku i jedinstvenu organizaciju. Kao preteča Radničkog ispunio je svoj zadatak. Okupio je omladinu grada i pružio joj perspektivu. Početak je bio veoma težak. Nije se raspolagalo nikakvim materijalnim sredstvima, a pomoć nije dolazila ni sa koje strane. Boja kluba bila je crvena. U međuvremenu otpočelo je uigravanje tima i doneta su pravila kluba. Predstavnici kluba su nekoliko puta odlazili u Beogratski loptački podsavez kako bi registrovali klub, ali bez uspeha. Policija je obavestila nadležne fudbalske forume da je Proleter, ustvari zabranjene KPJ, pa su odgovorni u podsavezu zahtevali da se promeni ime kluba. Veći deo uprave kluba dosledan za formiranje radničkog sporta izborio se za odluku da se naziv kluba promeni u Radnički.

Foto: Tomislav Santrač; privatna arhiva

Sportski klub Radnički formiran je prvog maja 1923. godine. Sva ranija doneta pravila sadržana su u novom imenu. Izmenjena pravila upućena su Beopgradskom loptačkom podsavezu koji je registrovao niški sportski klub Radnički. Tako je Radnički postao ravnopravni član Loptačkog podsaveza.

Foto: Tomislav Santrač; privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com