Zdravlje

Kardiohirurgija dobila savremeni Kabinet za neinvazivnu dijagnostiku

Direktor Klinike za kardiohirgiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra dr Dragan Milić saopštio je danas da je u toj klinici otvoren Kabinet za neinvazivnu dijagnostiku sa dva najmodernija ultrazvučna aparata za preglede srca i vaskularnog sistema.

On je naveo da će ambulante na Klinici za kardiologoju raditi ubuduće i tokom popodneva, do 19 časova, i zatražio od uprave UKC Niš da im se preraspodeli jedan radiolog, čime bi se, kako ističe, pacijentima omogućilo da u 2023. godine uštede oko 25 miliona dinara ili 200.000 evra. Procena je, naglasio je Milić, da bi radiolog godišnje obavljao do 5.000 ultrazvučnih pregleda koji se sada uglavnom rade privatno po ceni od 4.000 do 5000 dinara.

„Po mom mišljenju, najvažnije je to što bi pacijent odmah po upućivanju na pregled kod nas istog dana završio celokupni pregled, a ne kao što se se sada dešava da pacijenta vraćamo njegovom lekaru sa zahtevom za dodatnom dijagnostikom. Lekar opšte prakse mu piše novi uput i šalje na pregled radiologu gde su liste duge i na kraju se ide na pregled privatno kako se ne bi gubilo dragoceno vreme. Onda se pacijent ponovo nakon urađenog ultrazvučnog pregleda vraća kod nas za definitivnu dijagnozu i terapiju. Ova tragično loša organizacija duplira preglede kod specijaliste, maltretira bolesnike, finansijski ih opterećuje. Stalno čujemo kako treba da vratimo u centar zdravstvenog sistema pacijenta i njegove potrebe. Vreme je da pređemo sa reči na dela. Naša klinika je spremna, nadamo se i ostali u lancu odlučivanja“, napisao je Milić u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Milić je dodao da interes pacijenata mora svima nama da bude iznad interesa privatnog lobija, ma koliko on jak i moćan bio. On je naveo da je samo u decembru mesecu prošle godine na Klinici za kardiohirurgiju pregledano 1.200 bolesnika.

“Zahvaljujemo se direktorki RFZO prof dr Sanji Radojević Skodric i bivšoj direktorki Uprave za biomedicinu dr Vesni Rakonjac koje su prepoznali strateški značaj naše klinike i obezbedili ova dva ultrazvučna aparata. Takodje se zahvaljujemo kompanijama BP Denta Pharm, SN Medic, Draganu Gavrilovicu Gavri iz Prokuplja i MedicoLine na opremanju ovog kabineta”, naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, raspored rada svih ambulanti na Klinici za kardiohirurgiju u dve smene (od 8 do 19 časova) biće istaknut na klinici (kardiohirurška, vaskularna, hemostaza i tromboza i anesteziološka).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com