Društvo

Kako je PAO “nevidljivi” F117

“Pad noćnog sokola” knjiga je pukovnika Slaviše Golubovića, aktivnog pukovnika Vojske Srbije.

Ovo delo koje opisuje obaranje NATO aviona tokom bombardovanja 1999. godine, biće predstavljeno Nišlijama u petak 9. juna od 19 sati u Domu vojske.

U toku promocije biće prikazane ratne fotografije, snimci, animacija susreta rakete sa avionom F-117A, poznatijim kao “nevidljivi”.

Foto: Slavisa Golubovic, autor knjige “Pd noćnog sokola”

Niti je avion bio nevidljiv, niti smo mi imali posebne radare. Sa našeg aspekta to je bilo gađanje cilja u vazduhu za koji mi nismo znali šta je. Zato u šali i kažemo: “ Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”. Oborili smo ga a da nismo znali da je to F 117A jer je on bio potpuno vidljiv ali je konstruktivno rešen tako da pripada avionima smanjene radarske uočljivosti. Želim da istaknem činjenicu da borbena posluga radi savršeno, kao satni mehanizam. Izvadite li samo jedan zupčanik, F117 nastavlja da leti”, rekao je nedavno na jednoj promociji Golubović.

Na promociji će pored autora o delovanju protivvazdušne odbrane Srbije tokom bombardovanja govoriti i pripadnici slavnog III raketnog diviziona PVO.

Ulaz je slobodan!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com