Društvo

NAJATRAKTIVNIJI u niškoj Tvrđavi

Gradsku baštu u niškoj Tvrđavi svakog vikenda poseti najmanje hiljadu ljudi, kažu u JKP “Mediana” koja gazduje ovim vrtom. Najveći broj njih je tu turistički,  mnogi od njih slikaju se upravo pored grba  SFRJ koji se nalazi na samom ulazu.

Ovaj grb nekada je bio na zgradi Univerziteta u Nišu. Pre više od 15 godina ovaj grb je skinut i dugo je stajao pored same kapije  na ulazu u Gradsku baštu.

Prvi se da ovaj grb sačuva od propadanja potrudio bivši direktor Branimir Jezdimirović, koji je angažovao radnike da ojačaju konstrukciju i ofarbaju ga u neutralnu boju, tada je grb i unet u samu baštu, kažu u ovom niškom preduzeću.

Prošlo je tačno godinu dana kako je grb dobio nove boje i svoje počasno mesto u Gradskoj bašti.

“Juna prošle godine je naš direktor Bratislav Vučković naredio da se grb sredi i ofarba što je i učinjeno. On tako sređen postaje prava atrakcija za sve koji dođu u našu baštu. Najviše se pored njega slikaju stranci ali i gosti iz bivših jugoslovenskih republika. Svi se obraduju grbu i sa osmehom se obavezno slikaju”, kaže za Niške Vesti Boban Đorđević, direktor Sektora zelenilo JKP “Mediana”.

Grb SFRJ jedan je od omiljenih mesta koje ljudi u Nišu slikaju, ističu u ovom preduzeću.

“Kako je prošlo godinu dana od njegovog obnavljanja možemo da kažemo da je nekoliko desetina hiljada puta on sigurno slikan do sada”, kaže Đorđević.

Grb bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije predstavlja šest baklji okruženih žitom koje gore zajedno.

Zajednička vatra šest baklji predstavlja bratstvo i jedinstvo šest republika bivše Jugoslavije: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Datum na grbu je 29. novembar 1943. kada se u Jajcu po drugi put sastao AVNOJ. Taj datum je postao dan republike posle Drugog svetskog rata.

Grb je tokom 1943. godine oblikovao Đorđe Andrejević Kun, poznati beogradski umetnik, tada član propagandnog odeljenja NOV i POJ i nakon rata akademik i profesor na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Datum 29.XI 1943. je na grb dodat nakon zasedanja AVNOJ-a, a grb je, u ponešto izmenjenom obliku, zvanično usvojen tek Ustavom FNRJ 1946. godine.

Interesantno je da se na novom državnom grbu proglašenom 1946. nalazio plamen od pet buktinja—simbolom brastva pet naroda: Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca. Šesta buktinja, koja je predstavljala Muslimane (danas Bošnjake), ili pak šest jugoslovenskih republika, pridružena je plamenu dve decenije kasnije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com