Kultura

JAMI DISTRIKT Kokana Mladenovića u niškom Narodom pozorištu (VIDEO)

“Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije. Ko je prvi počeo? Dokazaće se!”, tema je  predstave Kokana Mladenovića “Jami distrikt”, koja je premijerno izvedena krajem marta u Novom Sadu. Predstava u produkciji “Puls teatra” gostuje u Nišu 18. novembra u 20 sati.

JAMI DISTRIKT, je po rediteljevim rečima dokumentarna pozorišna predstava o “najstaijoj naciji na svetu”. Tekst je napisala Milena Bogavac, originalnu muziku je uradio Marko Grubić, a kostime Ivana Nestorović.

U predstavi glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković, a originalnu muziku izvodi grupa “Vrooom”, Jamal al Kiswani i Marko Grubić. Narator je  Nemanja Dragaš.

JAMI DISTRIKT je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih
država u hajtek svetu 21. veka.

Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da bio tu od uvek?

“Da li su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, “dobre” nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države?
I ko je gori: nacije ili korporacije”?, Mladenovićeva su pitanja koja se provlače kroz predstavu.

Do kraja 21. veka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati
roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote?
Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju veruju?
Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka? I da li nas žuljuju te razgažene cipele?
One odavno nisu lepe. A da li su udobne?

Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno iz majmuna, dobija nagradnu vožnju u luna-parku istorije. Uključite se! U Jami Distriktu ima mesta za sve!

Kako kažu u niškom Narodnom pozorištu, karte za ovu predstavu su već u prodaji po ceni od 600 dinara za parter i 400 za balkon.

U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva. Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad, homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com