Kultura

Izložba “Disonanca” Marka Kusmuka u Galeriji Art 55 u Nišu

Marko Kusmuk, umetnik iz Sarajeva, po pri put je izložio svoje radove u Nišu, u Galeriji Art 55. Izložba pod nazivom “Disonanca” zbog epidemioloških mera otvorena onlajn, ali svi zainteresovani radove mogu pogledati i uživo.

Po rečima istoričarke umetnosti Radmile Kostić može se reći da Marko Kusmuk zrelim likovnim ostvarenjima analizira društvo u kome živimo, ispoljavajući interesovanje za evolutivni razvoj bića, stanje svesti običnog čoveka kroz večiti sukob ili dramu vidljivog i nevidljivog sveta. Istražujući prirodu čoveka: njegovu unutrašnjost i spoljašnost, duhovno i materijalno, vidljivo i nevidivo veštim likovnim jezikom na nov, kreativan način unosi svežinu i dinamiku u unutrašnji život slike.

 

“Marko Kusmuk zasniva svoj likovni govor počevši od gotovo fotografske preciznosti vezane za figuraciju, odnosno ljudski lik razvijajući vremenom skrivene, lične impresije, nove ideje i vizije vezane za određena psihička stanja. Koristeći klasičnu tehniku i tehnologiju slikarskog materijala u čvrstom okviru sigurnog crteža formira svojevrsnu rekonstrukciju figure u pokretu sa svesnim deformacijama aludirajući na unutrašnju dramu čovekovog bitisanja”, precizirala je Radmila Kostić.

Foto: V.V.

Ceo opus se sastoji od jasno definisanih figura sa hiperrealističnim detaljima koje se transformišu u lebdeće siluete pomaljajući se iz čudesnog, imaginarnog prostora. Gledano u celini, može se reći da zrelim likovnim ostvarenjima analizira društvo u kome živimo, ispoljavajući interesovanje za evolutivni razvoj bića, stanje svesti običnog čoveka kroz večiti sukob ili dramu vidljivog i nevidljivog sveta.

“Koristeći motiv ljudskog lika ili portreta kao metaforu kojom problematizuje složenu prirodu ljudskog bića Marko Kusmuk kreira fascinantan univerzum u kome iskazuje vlastiti stav prema svetu koji ga okružuje”, rekla je Kostić na otvaranju izložbe Radmila Kostić

Foto: V.V.

Marko Kusmuk je rođen 15. februara 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, na odseku slikarstva u klasi prof. Nusreta Pašića. Magistrirao je u Rimu na Accademia di Belle Arti, takođe na odseku slikarstva. Doktorske studije završava 2016. godine na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, u klasi prof. Miloša Šobajića. Nakon uspešnih samostalnih izložbi u Milanu i na Siciliji, prvi put se predstavlja beogradskoj publici doktorskom izložbom „Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja“.

Foto: V.V.

Marko Kusmuk je samostalni umetnik koji se izražava kroz slikarstvo, skulpturu i grafički dizajn. 2010. je angažovan od strane Emira Kusturice na projektu izrade voštane figure Džoni Depa na Mećavniku.
Član je ULUS-a od 2014. godine, a aktivan je član i Udruženja likovnih umetnika Bosne i Hercegovine, Udruženja likovnih umetnika Crne Gore i Umetničkog udruženja Diversus Visum

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com