DruštvoLica Niša

Iz zidina Tvrđave poraslo drvo! Iz Grada poručuju da će sve biti lakše kada tvrđava dobije “titulara”. A do tada?

Uprkos tome što je Niška tvrđava  pod zaštitom države od 1948. godine i proglašena je za kulturno dobro od velikiog značaja, u jako je lošem stanju. Urušavaju se zidine, a kada na proleće krene vegetacija iz njenih zidina niče rastinje. Ovog puta izniklo je čitavo drvo, koje mami poglede prolaznika, ali i svedoči o nemaru prema jednom od najlepših simbola Niša.

Već su se prošle godine kamene ploče sa zidina niške urušile, o čemu su pisali svi mediji. I tada je glavni krivac bilo rastinje, a rukovodstvo grada je govorilo da bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika ne može ništa da preduzme. Ipak, sudeći po izjavi gradonačelnice, drvo i ostalo rastinje sada će sačekati i novu sistematizaciju.

Foto: NV

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da vlast u ovom gradu ne odustaje od namere da deo Turističke organizacije Niša novom sistematizacijom pripadne Tvrđavi i da se pojedini zaposleni bave isključivo ovim kulturnim dobrom.

“Kada imamo titulara nad tvrđavom koji će da brine o travi, drveću, zelenilu, stazi, ispražnjenim kantama, i o svemu što se tiče imovine, onda će nam biti lakše da gazdujemo tim zdanjem i da znamo u svakom trenutku šta Tvrđavi nedostaje. Odgovor je pozitivan, radićemo i na zidinama tvrđave sa svih strana. Grad trenutno radi na proceni prostora na kojem se nalazi Auto moto društvu Rinčić. Kada završimo eksproprijaciju tog zemljišta, imaćemo divan prostor pored tvrđave u kojem će biti velelepni park”, kazala je gradonačelnica i dodala da će Grad rešiti problem imovinskih odnosa duž svih zidina Tvrđave i tada će zaista moći da je zaštiti na pravi način.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Dušan Aleksić objasnio je Niškim Vestima da je održavanje Tvrđave u rukama Mediane, ali da je Zavod uvek tu da da stručan savet, odnosno uslove na koji način treba da tretiraju rastinje iz zidina tvrđave. Iz niške Mediane poručuju da su sa čišćenjem zidina već počeli i da se čitav postupak čišćenja realizuje po preporuci Zavoda za zaštitu spomenika.

 

Kao prošle i ove godine radimo na čišćenju rastinja na zidinama Niške tvrđave. U prethodnih mesec i po dana očišćen je deo kod bivše cvetne pijace i potez prema teniskim terenima.

Tretman se obavlja tako što se stablo biljke seče na 20 cm od zidina, zatim se sredstvo „aboricid“ nanosi lokalno ubrizgavanjem u stablo. Intervencija se izvodi bez čupanja ili bilo koje mehaničke radnje prema korenu kako ne bi oštetili zidine.

Deo zidina tvrđave koji ste nam poslali na fotografijama biće tretiran na istu način u najskorijem periodu”, odgovaraju iz JKP Mediana.

Foto: V. Milićević

Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. v.n.e. kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine.

Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Све је шупље у Нишу. Као што градска власт нема капацитета, тако је ТОН још мање у стању да управља Тврђавом – пракса ће то убрзо показати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com