Društvo

I Niš đake za debatu ima

Srednja Ekonomska škola iz Niša učestvovala je krajem prošlog meseca na 6. međunarodnom turniru Fakulteta za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, PEP IV, koji je održan u Beogradu.

Debatni turnir okupio je više od stotinu debatera, 25 sudija i 10 volontera, iz Engleske, Nemačke, Austrije, Izreala, Slovenije, Hrvatske, Rusije, Švedske, Turske, Crne Gore, Bugarske i Srbije. Od domaćih učesnika najviše je bilo sa Fakulteta organizacionih nauka, 4 tima, 1 sudija i 1 volonter, kao i sa Pravnog i Fakulteta političkih nauka. Đaci Ekonomske škole iz Niša bili su najmlađi učesnici turnira i na ovom takmičenju izborili svoje mesto u jakoj konkurenciji.

Osim veštine debatovanja svi učesnici su morali da ispoštuju određena pravila, a bili su i vremenski ograničeni. Pored širokog spektra znanja iz oblasti ekonomije, obrazovanja, ljudskih prava i sloboda, za učešće na turniru tražilo se i znanje engleskog jezika.

“Debata je veoma jaka veština, jer učenici stiču iskustvo kako da iskažu i odbrane svoj stav i kako da postave prava pitanja kako bi došli do pravih odgovora. Pravila takmičenja su takva da za pripremu koncepta za temu koju dobiju imaju svega 15 minuta. Zatim u sedam minuta treba da odbrane svoj stav, i održe koncentraciju, imajući u vidu da ostali učesnici u debati u prvom i poslednjem minutu izlaganja imaju pravo da ih prekidaju i “bombarduju” pitanjima. I sve to na engleskom jeziku. Ponosni smo na naše đake jer su prvi put među debaterima, koji imaju dugogodišnje iskustvo, pokazali da imaju kapacitet”, kaže Sanja Pantović profesor Engleskog jezika u Ekonomskoj školi u Nišu.

Ovakvi turniri u svetu nisu novost. Okupljaju studente širom sveta, a neki od njih su učestvovali na Letnjem debatnom kampu, čiji je domaćin prošle godine bila niška Ekonomska škola. To je bio i razlog zašto su se na turniru u Beogradu našli i đaci ove škole.

Foto: facebook

“Moja očekivanja su bila potpuno drugačija od koncepcije turnira. Mislio sam da će od nas tražiti da pokažemo znanje stečeno u školi. Nešto kao odgovaranje za ocenu. Međutim debata je od nas zahtevala da na odrđenu temu branimo svoje stavove. Debatovali smo uglavnom na teme iz oblasti ekonomije i ljudskih prava. Za prvi put nismo bili loši, ali vredelo je”, kaže Gavrilo Mišić član debatnog tima srednje Ekonomske škole u Nišu.

Sudije kojih je bilo sa četiri kontinenta ocenili su da je najbolji tim na turniru predvodio Brajan Vong sa Oksforda iz Velike Britanije, dok je titulu najboljeg govornika osvojio Harish Natarajan, student Više škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda. Na turniru su učestvovali i predstavnici iz kabineta premijerke Srbije i Privrednog foruma mladih.

Osnovna ideja turnira je promocija debate kao vida komunikacije u poslovnom svetu, kao i edukacija i dalje proširivanje spektra znanja iz različitih oblasti koje učesnici imaju prilike da usvoje i koriste u daljem razvoju.

Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, treću godinu zaredom, bila je pokrovitelj međunarodnog debatnog turnira PEP IV.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com