Društvo

Igor Jurić održao radionicu na temu vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu u Ekonomskoj školi

Cilj organizovanja ove radionice bio je da se učenicima naše škole podigne svest o tome koliko je vršnjačko nasilje veliki problem, kako ga prepoznati, kako reagovati i šta preduzeti u takvim situacijama nasilja.

“Vršnjačko nasilje jeste veliki problem današnjice, jako je važno da se svi zajedno borim protiv toga, kako držva, pojedinci, vaspitno obrazovne ustanove ali i roditelji koji su nam neizostavna karika u ovom lancu”, kaže Ivana Stanojević Krstić, psiholog i porodični psihoterapeut.

Ona dodaje da se često postavlja pitanje kako pomoći deci da se zaštite ili da promene svoje ponašanje. Najpre mi kao odrasli, trebamo da razumemo njihovu perspektivu i razlog zašto biraju da se ponašaju na taj način.

Foto: Ekonomska škola

“Zadatak nas odraslih zapravo jeste da reagujemo na jedan odgovoaran način, da kroz kontruktivne edukacije i pružanje podrške čujemo decu, uvažimo njihove probleme i adekvatno reagujemo“.

Nevezano o kom vidu nasilja govorimo (fizičko, verbalno, digitalno, socijalno) ono za sobom ostavlja velike posledice.

Deca koja ga trpe su često anksiozna, depresivna, emocionalne nestabilna, imaju problem sa sampozdanjem, teško se uklapaju u grupe, u nekim slučajevima u nekom kasnijem periodi žiovta može doći do ozbiljnih mentalnih poremećaja.

“Naš cilj je da zapravo radimo na jačanju emocionalne stabilnosti dece”, ističe Stanojević Krstić.

Kada govorimo o tome ko vrši nasilje to su pretežno deca iz disfuncionalnih porodica, deca koja uče po modelu, gde je to legitiman i pozitivan vid rešavanja problema. Vrlo često su ta deca i sama žrtve nasilja, koja u sebi nose veliku količinu besa i agresije sa kojom ne umeju da se izbore i onda je reflektuju na druge.

Organizator ove  korisne radionice je Ivana Stanojević Krstić- psiholog Ekonomske škole i porodični psihoterapeut u poliklinici Anima plus u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com