Društvo

Hitno potreban prevoz! ČEPENING-u potrebna pomoć

Zastoj u isporuci čepova, prostor za skladištenje sve manji

Humanitarna akcija ČEPeNIng ovih dana ima problem da isporuču prikupljene čepove koji bi u najskorije vreme trebalo da se nađu u fabrici za reciklažu u Beloljinu, jer prostor za skladištenje odavno postaje mali. Aktivisti ove humanitarne akcije pozivaju sugrađane da im pomognu.

Trenutno se u skladištu nalazi oko četiri tone prikupljene plastike, što je dovoljno za nabavku 8 ili 9 mehaničkih kolica, što i jeste praksa.

“Firma koja je u prethodnom periodu prevozila prikupljene čepove do fabrike u Beloljinu koja se bavi preradom čepova, otkazala nam je saradnju, pa nismo u mogućnosti da ono što je do sada prikupljeno predamo na preradu a gotovo da nemamo više mesta u skladištu”, kaže jedan od osnivača ČEPeNInga Vojkan Živković.

Ove humane Nišlije apeluju na sugrađane i društveno odgovorne firme koje su u mogućnosti da izađu u susret i pomognu oko prevoza prikupljenih čepova.

“Bilo bi dobro da prevoz bude jedna vrsta donacije našoj akciji, jer bi tako sva dobijena sredstva bila iskorišćena za nabavku pomagala. Ukoliko to nije moguće, platićemo potrošeno gorivo za prevoz, a tek kao krajnju opciju (ukoliko se niko uskoro ne javi za pomoć) vidimo plaćanje usluge auto-prevoznika”, kaže Živković.

Foto: Vojkan Živković

Prevoz čepova morao bi da se organizuje isključivo radnim danom jer firma u Beloljinu vikendom ne radi.

Humanitarna akcija ČEPeNIng kao jedna od aktivnosti “Udruženja za pomoć ugroženim Nišlijama”, nastala je u avgustu 2015. godine.

Pored toga što ovi humni ljudi prikupljaju čepove oni čuvaju i životnu sredinu, rade i veoma bitnu humanu stvar, reciklažom ove plastike obezbeđuju invalidska kolica i druga ortopedska pomagala. Pored pomaganja pojedincima iz Niša i okoline koji su slabijeg materijalnog stanja, ČEPeNIng pomaže donacijama i specijalizovane ustanove i niške klinike. Akcija prikupljanja čepova je trajnog karaktera a skladište se i drugi predmeti od tvrde plastike s oznakama 2 (HDPE), 4 (LDPE) i 5 (PP).

Foto: Vojkan Živković

“Za punih šest godina koliko ova akcija postoji nabavljeno je i isporučeno preko 70 kolica (od toga 3 elektromotornih) pojedincima, klinikama i ustanovama, 3 interaktivne table ustanovi “Mara”, inhalator za decu domu zdravlja u Svrljigu, i preko 300 kompleta posteljine pojedinim niškim klinikama”, napominje Živković.

NIKAKO NE DOSTAVLJATI METAL I PLASTIKU KOJA SADRŽI METAL! Ovi aktivisti napominju da Nišlije u svojim donacijama čepova ne dostavljaju METALNE ČEPOVE, pumpice od hemijskih i kozmetičkih preparata hemijske olovke. Zbog prisustva METALA U PLASTICI stvara se zastoj u procesu reciklaže i time se rizikuje da firma koja otkupljuje plastiku obustavi otkup što bi dovelo do prekida naše humanitarne akcije. Mole se Nišlije i da ambalažu makar malo isperu od hrane, jer ta plastika čeka na isporuku do reciklaže i po nekoliko meseci.

Foto: Vojkan Živković

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com