Društvo

Gradske opštine Pantelej i Crveni krst posle 30 godina dobile priliku da rekonstruišu dve škole

U MINISTARSTVU RUDARSTVA POTPISANI UGOVORI SA 21 OPŠTINOM O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja. Ugovore su potpisale i dve niške opštine, Pantelej i Crveni Krst, a zahvaljujući tome u ovim opštinama će nakon 30 godina biti rekonstruisane dve škole, jedna osnovna i jedna srednja.

Nakon usvojene odluke Skupštine grada Niša, o dodatnim sredstvima u iznosu od 26 miliona dinara koje grad izdvaja za sufinansiranje projekta energetske efikasnosti, predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković potpisala je Ugovor o odobrenoj subvenciji resornog Ministarstva od 20 miliona dinara za realizaciju projekta “Energetska sanacija objekta OŠ „Stefan Nemanja“.

 

Foto: press služba gradonačelnice Niša

„Energetska sanacija objekta škole „Stefan Nemanja“, kao jedne od najvećih na području Opštine Pantelej, obuhvata termičku izolaciju zgrade odnosno fasade, zamenu stolarije i unutrašnjeg osvetljenja kao i promenu kotla sa lož ulja na pelet, čime se pored energetske uštede postižu i značajni ekološki efekti“, rekla je predsednica ove opštine Nataša Stanković.

Foto: press služba gradonačelnice Niša

Gradskoj opštini Crveni Krst, biće dodeljena sredstava u iznosu od 7 miliona dinara koje grad izdvaja za sufinansiranje projekta energetske efikasnosti. Predsednik Gradske opštine Crveni krst prof. dr Miroslav Milutinović potpisao je Ugovor o odobrenoj subvenciji resornog Ministarstva od 17 miliona dinara za realizaciju projekta “Energetska sanacija tehničke građevinske škole “Neimar ““.

Ovom svečanom činu prisustvovala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i uz zahvalnost za podršku koju su sa republičkog nivoa dobile dve niške gradske opštine, istakla je značaj unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima, kao što su škole, ali takođe, i u individualnim, za šta je grad Niš dodatno aplicirao za sredstva resornog Ministarstva.

Ona je rekla da su toj lokalnoj samoupravi ova sredstva veoma važna i da će dve gradske opštine dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole koje pohađa 1.500 đaka, a da će grad za energente uštedeti četiri miliona dinara.

Mihajlović je ovom prilikom izjavila da se Vlada Srbije opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.

Obezbedili smo pola milijarde dinara za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune, ali i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kilovat-časova, što je, poređenja radi, energija koju potroši 650 domaćinstava, rekla je ona.

Prema njenim rečima, više od 4.000 dece imaće kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno, a leti pretoplo, a računi će biti niži nego danas.

Ona je dodala da su ove lokalne samouprave bile efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

„Ministarstvo će u junu, kroz Upravu za energetsku efikasnost, započeti realizaciju važnog projekta zamene stolarije, čime ćemo pomoći građanima, ali i privredi, da budu energetski efikasniji“, navela je potpredsednica Vlade.

„Da ne trošimo četiri puta više energije nego bilo koja država u Evropi, da ne bacamo energiju kroz prozor, da čuvamo životnu sredinu i budemo racionalni“, rekla je Mihajlović.

Ugovori za za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja uručeni su predstavnicima 20 lokalnih samouprava: Bele Palanke, Vladičinog Hana, Vranja, Kragujevca, Gadžinog Hana, Panteleja (Niš), Svilajnca, Bajine Bašte, Majdanpeka, Palilule (Beograd), Vladimiraca, Crvenog krsta (Niš), Ljubovije, Velike Plane, Bačke Palanke, Ljiga, Šida, Novog Bečeja, Blaca i Krupnja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button