DruštvoEkonomija

Gradska toplana obeležila 45 godina rada

Svečanom sednicom Nadzornog odbora i skromnom svečanošću za zaposlene, JKP Gradska toplana Niš obeležila je jubilej, 45 godina rada i postojanja.

Na današnji dan 1973. godine usvojen je Prvi Program toplifikacije i doneta odluka o Toplanama i mrežama toplotne energije za područja grada Niša i Niške banje. Donošenjem ove Odluke i osnivanjem Gradske toplane, stvoreni su uslovi za uvođenje daljinskog sistema grejanja u gradu.

Godine kada je preduzeće osnovano postojalo je preko 100 pojedinačnih i 6 blokovskih kotlarnica snage od 1MW do 6 MW. Danas Gradska toplana Niš zagreva 1.581.053,36 kvadratnih metara stambenog prostora i 377.144,07 metara kvadratnih poslovnog prostora.

Potrošači se toplotnom energijom snabdevaju iz tri objekta, Toplane Krivi vir, Toplane Jug, a od nedavno i Toplana “Majakovski”. Ukupna snaga toplovodnih izvora danas je 254 MW.

Direktor JKP Gradska toplana Predrag Milačić je istakao da je ovo Javno komunalno preduzeće uspešno okončalo grejnu sezonu 2017/2018. u koju je ušlo kao jedina toplana u Srbiji koja je pre početka sezone smanjila cene fiksnog i varijabilnog dela cene toplotne energije.

Ujedno, i naplata je u prethodne dve godine na izuzetno visokom nivou, čak i iznad stopostotne, što je stvorilo uslove da, po prvi put, Gradska toplana očekuje da u narednu grejnu sezonu uđe bez dugova prema dobavljačima i bez kreditnih zaduženja, rekao je Milačić.

Što se unutrašnje organizacije rada i odnosa sa potrošačima tiče, direktor Milačić naglašava da je u rad Nadzornog odbora vraćen institut prazne stolice, odnosno omogućeno je da radu najviših upravnih struktura učestvuju i predstavnici potrošača, što je doprinelo većoj javnosti u radu i donelo brojne pozitivne rezultate, pre svega, veće razumevanje sa korisnicima.

Pored toga, u prethodnoj godini počeo je sa radom i Uslužni centar Gradske toplane, rekao je direktor Milačić i najavio da će, vrlo brzo, centar početi da radi i u popodnevnoj smeni i subotom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com