Društvo

Gradonačelnici Niša predat labarum sa Hristovim monogramom

U Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene, posle praznične večernje sa petohlebnicom, gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski predat je labarum, barjak sa Hristovim monogramom.

Bogosluženjem u navečerje velikog praznika Niša načalstvovao je Njagovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije koji je barjak sa Hristovim monogramom, kojim je car Кonstantin pobeđivao u mnogim bitkama neznabožačku rimsku vojsku, predao Dragani Sotirovski.

Primajući labarum gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski čestitala je građanima slavu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene poželevši im mnogo zdravlja, sreću, berićet i mir u duši.

“Neka nam naš zaštitnik i svetac, nama koji vodimo ovaj grad, podari mudrost u odlučivanju da grad vodimo napred. Da nam Bog podari dovoljno snage da istrajemo u onome što smo započeli”, rekla je Dragana Sotirovski u prigodnoj besedi.

Grad Niš se proslavio u svetu što je u njemu rođen prvi hrišćanski car koji je čuvenim Milanskim ediktom dodelio slobodu hrišćanstvu čime se te 313. godine dogodila jedna istorijska prekretnica. Svojim delom je svet učinio novim i drugačijim, rekao je Episkop Arsenije čestitajući svima krsnu slavu grada.

“Predajući labarum u ruke gradonačelnici, predajem ga u ruke svih Nišlija, da svi mi sledimo put cara Кonstantina i da nam uvek bude ime Hristovo ono koje će da svetli pred nama i kojim ćemo pobeđivati sve nedaće, neprilike i sva iskušenja ovoga sveta”, kazao je Episkop niški.

Posle večernje, ulicama Niša održane su litije povodom gradske slave.

Foto: www.ni.rs

Po okončanju večernje službe usledila je svečana litija. Veliko mnoštvo vernog naroda uzelo je učešće u ovom molitvenom hodu, na čelu sa brojnim barjacima i zastavama, sveštenstvom i monaštvom Eparhije niške. Takođe, u litiji je svoj doprinos, pored mnogih pojaca, dao i vojni orkestar.

Nakon povratka u hram i završetka litije, u narodom ispunjenom hramu upriličen je koncert duhovne muzike. Svoje muzičko umeće pokazali su članovi crkveno-pevačke družine “Branko”, a glavni gost večeri bio je arhimandrit Serafim Bit-Haribi iz Gruzije, poreklom Sirijac, čuven po pojanju na drevnom aramejskom jeziku. Ovaj jedinstveni nastup ispraćen je gromoglasnim aplauzom zadivljenih slušalaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Bolje da su joj predali račun za naplatu o popravci službene škode koju je slupala prema Sokobanji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com