Kultura

“Učtivo Vas pozivamo na slavu …”

Izložba Istorijskog arhiva Niša

Izložba pod nazivom „Učtivo Vas pozivamo na slavu…“, Istorijskog arhiva grada Niša, biće otvorena danas u 16 časova u dvorištu ove ustanove kulture.

Izložba je deo programa obeležavanja Gradske slave, a njeni autori su Natali Veličković i Nataša Radenković kustosi niškog Arhiva.

Postavku čine pozivnice za razne svečanosti koje su se priređivale u gradu Nišu poslednjih sto i više godina. U vremenu kada nisu postojali mediji i društvene mreže, ovakav vid obaveštavanja se podrazumevao. Velika pažnja se poklanjala sadržaju ispisanog teksta, ali i njihovom dizajnu.

To su jedinstveni svedoci istorije Niša. U njima je sačuvana tradicija, običaji, maniri i kultura ljudi koji su naseljavali grad. Na njima su biranim rečima ispisani učtivi pozivi za različite svetkovine, poput pozivnica za slavu Sveta carica Jelena 3. juna 1937. godine ili Svetog Savu. Iz tog perioda su i pozivnice za otkrivanje spomenika Todoru Milovanoviću, Nikoli Pašiću, Učitelj Tasi i drugim velikanima. Zanimljive su i pozivnice za igranke ili humanitarne večeri koje su važile za čitavu porodicu. To su trajna svedočanstva o Nišu kakav je bio nekada, a naša postavka je u suštini prikaz upravo tog Niša”, kažu u Istorijskom arhivu Niša.

Postavku čini nekoliko desetina sačuvanih pozivnica, mahom iz prve polovine XX veka.

Najviše sačuvanih pozivnica datira iz perioda četrdesetih godina prošlog veka. Niš je u to vreme važio za grad manifestacija, što jasno ukazuje na veliku želju da on postane građanska sredina, odnosno sve ono što nije bio dok su njime rukovodile Osmanlije.

Najstarija pozivnica koja se čuva u Istorijskom arhivu Niša je iz 1890. godine. Bila je upućena Lazaru Jovanoviću, dvorskom ćurčiji, koga su pozivali na zabavu u Hotel „Evropa“. Poseban detalj na pozivnici bio je jasno naznačen dres kod – Dolazi se u svečanom odelu. Pozivnica je nastala u štampariji Ž. Radovanovića u Nišu, po zamisli Odbora za podizanje spomenika Stevanu Sinđeliću.

Izložbu “Učtivno Vas pozivamo na slavu …” zainteresovani će moći da pogledaju do 29. juna 2021. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button