Društvo

Pristižu zvanice na obeležavanje slave Grada Niša. Svečani doček u Oficirskom domu

Veliki broj domaćih i stranih zvanica prisustvovao je svečanom koktelu u Oficirskom domu povodom gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Rukovodstvo grada je zvanice svečano dočekalo na crvenom tepihu u Oficirskom domu, jer je Gradska kuća premala za ovoliki broj ljudi, poručila je gradonačelnica.

Zvanice su dočekali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Skupštine grada dr Boban Džunić.

Proslavi gradske slave, pored pripadnika eparhije, gradskih većnika i odbornika, predsednika opština u Srbiji, prisustvovale su i delegacije iz Tunisa, Bugarske, Grčke, Republike Srpske, Crne Gore i Rusije.

Gradonačelnica Niša se kratko obratila okupljenima i poželela posebnu dobrodošlicu delegacijama stranih zemalja.

„Želim da vam zahvalim što smo svi ovde zajedno u predvečerje Svetog cara Konstantina i carice Jelene, naše gradske slave i zaštitnika grada. Izdvojila bih dve reči koje bi trebalo da nas prate u narednom periodu, to su sloga i sabornost. Te dve reči, godinu dana od našeg poslednjeg viđenja na gradskoj slavi, mislim da su to dve reči koje treba da nam budu motiv da budemo istrajni u svakoj borbi koju vodimo“, poručila je Dragana Sotirovski.

Pozvala je sve da šire duh tolerancije, kao što je to činio i zaštitnik grada Niša car Konstantin.

Proslavi gradske slave je prisustvovao i Branko Koroman, predsednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo, sa kojim se Niš prošle godine pobratimio.

„Zadovoljstvo mi je da treći put zaredom dolazim na slavu grada Niša. Prošle godine smo se pobratimili, ali mogu da kažem da saradnja traje već tri godine i očekujemo da ostvarimo saradnju na sportskom, kulturnom i drugim poljima. Već imamo inicijativu određenih klubova iz Niša i Istočnog Sarajeva, već su iskazali spremnost za saradnju na nekim revijalnim utakmicama“, kaže Koroman i dodaje da je postignuta i saradnja turističkih organizacija iz ova dva grada.

Stranim delegacijama su posebni zanimljiva dostignuća Naučno-tehnološkog parka, koji je za kratko vreme postigao zapažene rezultate. Direktor Milan Ranđelović navodi da ovakvi događaji mogu da pomognu u pronalaženju potencijalnih partnera iz inostranstva.

„Drago mi je da se način proslavljanja slave iz godine u godinu menja i čini se svečanijim i značajnijim. Sve je veći broj prisutnih na prijemima, kako iz grada i regiona, tako i iz inostranstva. Drago nam je da smo mi kao Naučno-tehnološki park posle samo tri godine prepoznati kao jedna od najznačajnijih institucija u gradu i što kroz ove aktivnosti međunarodne saradnje možemo da damo doprinos na značaju grada, ali i da mi identifikujemo partnere sa kojima možemo raditi zajedničke projekte i da razmenjujemo iskustvo, a već je bilo razgovora na tu temu“, rekao je Ranđelović.

On je dodao će do kraja godine svi uslovi biti ispunjeni za izgradnju nove zgrade i da se nada da će se popuniti istim tempom kao prva. Za sada beleže odlične rezultate u poslovanju, Ranđelović kaže da je broj zaposlenih u kompanijama za dve i po godine dupliran, kao i ukupan njihov promet, ukupan izvoz je povećan sedam puta i imaju preko 200 novih razvijenih projekata.

Trenutno u Naučno-tehnološkom parku radi preko 600 ljudi u preko 40 firmi, a trenutno 23 startapa posluje u okviru NTP-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com