Društvo

GRAD NIŠ DOBITNIК NAGRADE „Open Data Publisher Award“

Grad Niš dobitnik je nagrade „Open Data Publisher Award“. Gradu je ova nagrada pripala kao šampionu u otvaranju podataka kao i za izuzetna postignuća u oblasti njihobog objavljivanja.

Predstavnicima grada nagradu je uručio dr Mihajlo Jovanović, direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije na međunarodnom festivalu pametnih gradova „Smart City Festival 2019“ održanom 15. oktobra u Bel Ekspo Centru u Beogradu.

Foto: www.ni.rs

“Grad Niš promovisan je kao primer dobre prakse u regionu koji bi trebalo da prate i drugi gradovi i opštine, budući da je ovo proces koji je jedan od osnovnih preduslova za kreiranje pametnih gradova”, saopšteno je na sajtu grada.

Ovogodišnji festivala tematski je bio usmeren na pametno donošenje odluka i upotrebu informacionih tehnologija kao i javno dostupnih baza podataka u procesu strateškog promišljanja, planiranja i odlučivanja a sve u cilju promocije humanog, inovativnog i održivog urbanog razvoja kao kontinuiranog procesa, koji pruža ogromne koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Кao najveći regionalni skup posvećen urbanoj transformaciji, posetilo ga je više od 500 učesnika sa četiri kontinenta, 20 različitih država i 100 gradova sa više od 30 svetski priznatih govornika i predstavnika vlasti iz Nemačke, Danske, Finske, Austrije, iz zemalja regiona i Srbije kao i predstavnici biznisa, investitori, preduzetnici, ali i i svi oni za koje je održivi urbani razvoj kontinuirani proces od velike koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Festival je održan u organizaciji Fondacije Fridrih Nojman, Privredne Кomore Srbije, Stalne konferencija gradova i opština, Grada Beograda, Vlade Savezne Republike Nemačke i organizacije Palgo Smart, uz podršku Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Кancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj i drugih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com