Kultura

Godišnja izložba radova studenata Fakulteta umetnosti 2020. na internetu

Svake godine početkom juna, većina prostorija Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu – sale, učionice, ostale prostorije pa i hodnici postaju izložbeni prostori u kojima studenti Departmana za likovne i Departmana za primenjene umetnosti svih nivoa studija prezentuju svoje završne radove nastale u protekloj školskoj godini.

Radovi su rađeni u različitim tehnikama, od tradicionalnih do savremenih, među kojima su i oni koji su nagrađeni na značajnim svetskim konkursima.

“Ove godine nas je globalna pandemija virusa sprečila da nastavimo tradiciju tako da se ovog puta selimo u virtuelne prostore Fakulteta umetnosti”, saopštili su.

 

Različiti pravci stvaralačkih promišlјanja studenata prezentovaće se putem virtuelne izložbe koja je dostupna od danas na sajtu Izložbene sezone FU.

“Budite odgovrni, držite fizičku distancu, udobno se smestite, posetite online izložbu i uživajte”, poručuju.

 

Studenti sa Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti, predstavlјaju deo svog umeća, kroz likovno i grafičko izražavanje, kako bi distinktivne forme učinili razumlјivijim i komunikativnijim. Nakon prvog utiska, koji je u neku ruku dinamičan i ekspresivan, nije teško prepoznati vrlo doslednu školsku sistematičnost u radu i implementaciju stečenih znanja. Sadržaj koji stvaramo drugačiji je u svakom smislu i sadrži važnu komponentu društvene kritike, inkluzivan je i progresivan, naklonjen razmeni znanja i eksperimentu, interaktivan, i neguje kulturu različitosti sa idejom kako promeniti društvo na bolјe.

Na Departmanu za likovne umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu, studenti u skladu sa programom nastave i ličnim afinitetima i poetikama, kao i pod stručnim vođenjem svojih mentora i profesora, započinju smelu avanturu poimanja polimorfnosti likovnih umetnosti. Tokom izučavanja predmeta na Departmanu, koji su zastuplјeni radovima na ovoj izložbi, studenti na početku postepenim koracima, stiču dragocena saznanja o principima građenja jednog dela, da bi na starijim godinama studija utvrdili kritičko-dijalošku prirodu umetnosti i na takav način se odnosili prema izazovima koji ih čekaju kako na profesionalnom, estetskom tako i na ličnom planu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com