Kultura

Uručene Svetosavske nagrade: Fakultet umetnosti i SKC niški dobitnici

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uručila je danas u Vladi Srbije Svetosavske nagrade za 2023. godinu istaknutim pojedincima i predstavnicima institucija i čestitala im na tom priznanju.

Niški dobitnici Svetosavske nagrade su Fakultet umetnosti i Studentski klulturni centar.

“Ove godine imamo 32 dobitnika Svetosavske povelje koja se dodeljuje za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za znanja, veštine i kreativnost koju su pojedinci i institucije usmerili na opštu dobrobit i unapredili obrazovno-vaspitne prakse, odnosno dali doprinos razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Srbiji”, rekla je ministarka.

Ona je dobitnicima poručila da su njihov dosadašnji rad, zalaganja i praksa pokazali da je zajednički cilj kvalitetno obrazovanje dostupno svima.

Podsetila je da će na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji “U duhu svetosavlja” u posebno osmišljenom kulturno-umetničkom programu učestvovati talentovana deca, učenici i studenti, a biće predstavljeni i dobitnici Svetosavske nagrade, navedeno je u saopštenju.

Fakultet umetnosti, Univerzitet u Nišu

Za izuzetan doprinos razvoju umetničkog visokog obrazovanja. Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu deluje kao visokoškolska ustanova od 2003. godine i svojim radom značajno obogaćuje kulturnu scenu Niša i regiona.

Aktivnosti nastavnika, saradnika i studenata su značajne na polju edukacije, kulture i humanitarnog delovanja u domaćim i međunarodnim okvirima.

Fakultet umetnosti je nosilac nagrade grada Niša „11. januar“ i nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“ humanitarne organizacije „Nađi Raula“ za instituciju godine u domenu delovanja za mlade.

Studentski kulturni centar Niš

Za obuhvat učeničke i studentske populacije u osmišljavanju i realizaciji kulturnih sadržaja. SKC Niš je Ustanova studentskog standarda, koja od 1993. godine, kontinuirano, razvija i unapređuje kulturno-umetničke sadržaje za mlade, pre svega za studentsku populacija Univerziteta u Nišu.

U okviru SKC-a Niš deluju Akademski mešoviti hor, Ženski hor, Ansambl narodnih pesama i igara „ORO”, Veliki narodni orkestar i Akademsko pozorište. Na godišnjem nivou SKC Niš organizuje oko 300 kulturno-umetničkih programa, od kojih je veliki broj direktno vezan za Univerzitet u Nišu i Grad Niš.

SKC Niš je organizator značajnih međunarodnih festivala, čime doprinosi podizanju turističkih potencijala Grada Niša: Međunarodni studentski festival folklora, Međunarodni studentski pozorišni festival URBANFEST, Festival diplomskog filma, Međunarodni festival univerzitetskih horova HOROVANjE. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada na međunarodnim festivalima akademskih umetničkih ansambala. Grad Niš je, za doprinos koji je SKC dao kulturi Niša, dodelio najvišu gradsku nagradu „11. maj” Akademskom folklornom ansamblu „ORO” – 2018. godine i Akademskom horu – 2022. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com